Δεν λένε να καταλαγιάσουν οι φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες , σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τους εταίρους και πιστωτές μας δεν καταλήξει σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Το αντίθετο μάλιστα οι φήμες “φούντωσαν” μετά το ξαφνικό ταξίδι ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών στην Ουάσινγκτον του Γιάνη Βαρουφάκη, που συνάντησε την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως και να έχει , πάντως, στην περίπτωση που τελικά υπάρξει αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση, σχεδόν στην πλειοψηφία τους τα πολιτικά στελέχη και οι βουλευτές όλων των κομμάτων θεωρούν ως το πλέον πιθανό ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια, αλλά θα ζητήσει την ετυμηγορία του ελληνικού είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα.
Υπάρχουν, όμως, και άλλα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να μην επιχειρεί να «δοκιμάσει» με αυτόν τον τρόπο τις αντοχές των εταίρων, μιας και είναι γνωστό ότι και μόνο στο άκουσμα της λέξης δημοψήφισμα , πολύ δε περισσότερο εκλογές, οι Ευρωπαίοι «τρελαίνονται» , πράγμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση με δεδομένη την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες.
Τι περιγράφουν τώρα στο tribune.gr, πολιτικά στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα;
Ότι σε περίπτωση «ατυχήματος» και αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων, δεν θα υπάρξει ούτε δημοψήφισμα ούτε εκλογές.
Το plan B, στα «κέντρα εξουσίας» είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση διευρυμένης πλειοψηφίας, που θα προκύψει από την παρούσα Βουλή στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των δύο σημερινών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ορισμένοι βουλευτές από τα άλλα κόμματα και κυρίως από την Νέα Δημοκρατία, αλλά και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα ήδη κάποιοι μιλούν για τον μαγικό αριθμό «17» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι εννοούν, έστω και με μισόλογα;
Ό,τι στην Νέα Δημοκρατία υπάρχουν τουλάχιστον 17 βουλευτές, που αν χρειαστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στήριξη στη Βουλή προκειμένου να περάσει κάποια δύσκολα νομοσχέδια, είναι πρόθυμοι όχι μόνο να την στηρίξουν, αλλά κάτω από προϋποθέσεις να συμμετάσχουν σε μια νέα διευρυμένη κυβέρνηση, που θα προσομοιάζει σε «οικουμενική».
Οι ίδιες πηγές, διαβεβαιώνουν το tribune.gr, ότι και στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ , αλλά και το «απολιτίκ» Ποτάμι υπάρχουν το ίδιο πρόθυμοι βουλευτές, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν αριθμούς, που θα ήταν σύμφωνοι με μια διευρυμένη κυβέρνηση που θα δώσει στους «εταίρους» μας να κατανοήσουν ότι πλέον στην Ελλάδα υπάρχει οικουμενική κυβέρνηση και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία από βουλευτές της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων.
Μένει να δούμε αν τα σενάρια αυτά ευσταθούν και ακόμη περισσότερο αν απαιτηθεί να ενεργοποιηθούν.