Επεκτείνει τις διεθνείς επαφές του ο Αλέξης Τσίπρας, υλοποιώντας έτσι κατά γράμμα την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για διεύρυνση των διεθνών σχέσεων της και για πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα , όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί και στο Βελιγράδι , πιθανώς στις αρχές Μαΐου και θα συναντηθεί με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς .
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα NOVOSTI του Βελιγραδίου, συνάντηση των δυο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Βούτσιτς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην τακτική συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε ότι τα υπουργεία
Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν αρχίσει διεργασίες για να προετοιμάσουν την επίσκεψη Τσίπρα στο Βελιγράδι.
Η εφημερίδα NOVOSTI, φιλοξενεί σχόλιο της διευθύντριας του σερβικού Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής, Αλεξάντρα Γιοκσίμοβιτς, η οποία εκτιμά ότι «η επίσκεψη Τσίπρα στο Βελιγράδι θα βρεθεί κάτω από τους προβολείς των Βρυξελλών, διότι θα πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο με την επίσκεψη στη Μόσχα».
Η κ. Γιοκσίμοβιτς εκτιμά επίσης ότι «η Ελλάδα χρησιμοποιεί το φλερτ με τη Μόσχα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισημαίνει δε ότι «η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή και οι ΗΠΑ αναμένεται να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχυθεί η σταθερότητά της».
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι προσφάτως ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε δηλώσεις του, στην αυστριακή τηλεόραση ORF, είχε αναφλερει ότι δεν συμφωνεί με την πολιτική που εφαρμόζει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κατανοώ το συναίσθημα ενθουσιασμού στους Σέρβους και τους άλλους λαούς της περιοχής, που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, εγώ όμως δεν πιστεύω σε αυτή την πολιτική του Τσίπρα, αλλά τού εύχομαι καλή επιτυχία και καλή τύχη. Αν αποδείξει ότι μπορεί με αυτήν την πολιτική να βγάλει τη χώρα από την κρίση, τότε αυτό θα είναι κάτι ιδιοφυές και όλοι εμείς, που πιστεύουμε στη σκληρή δουλειά, θα πρέπει να απομακρυνθούμε» είχε δηλώσει ο Βούτσιτς.
Σχολιάζοντας δε τις εξαγγελίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι δεν πιστεύει «στις εύκολες λύσεις, παρά μόνο στη σκληρή δουλειά, στις ριζικές μεταρρυθμίσεις, την αλλαγή νοοτροπίας στον λαό».
Σημείωσε δε, ότι με την αφοσίωση που επιδεικνύει στο έργο του αισθάνεται «μεγαλύτερη εγγύτητα προς τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς ή τους Σκανδιναβούς» και δεν συγκρίνεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, «με τους αδελφούς και φίλους νότιους γείτονες».