Με τρεις παράλληλες κινήσεις η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί να θέσει σε νέες βάσεις το τοπίο των ΜΜΕ, σπάζοντας το απόστημα της διαπλοκής. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι δανειακές συμβάσεις τραπεζών με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ. Και το οικονομικό επιτελείο ζητά από τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν για τη χρήση των συχνοτήτων (2% επί του τζίρου τους) για τις χρονιές που δεν το έχουν πράξει.
Πρόκειται για αυτονόητες κινήσεις που κάθε κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει, σεβόμενη την αρχή για την πάταξη της διαπλοκής και την υπεράσπιση της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης. Τα τραπεζικά δάνεια άλλωστε αποτελούν τον συνδετικό κρίκο που συντηρεί τις δύο από τις τρεις κορυφές του «τριγώνου της διαπλοκής». Η ΕΡΤ καλείται να επιτελέσει τον ρόλο της δημοκρατικής κοινωνικής ενημέρωσης χωρίς τις οικονομικές ατασθαλίες του -ακόμα και πολύ πρόσφατου- παρελθόντος. Και η φορολογία πρέπει να επιβάλλεται σε όλα τα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, και να μην απαλλάσσονται οι επίδοξοι «φίλοι» της εκάστοτε κυβέρνησης.
Το μνημονιακό κατεστημένο όμως, που ζει και λειτουργεί σε πολλούς χώρους της δημόσιας σφαίρας, θα εκλάβει τις κινήσεις της κυβέρνησης ως κήρυξη «πολέμου». Ηδη τα πρώτα δείγματα αυτής της αντίληψης έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Δεν είναι λίγες οι «απειλές» ισχυρών ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης ότι τα ήδη χρεοκοπημένα κανάλια τους θα απολύσουν τους εργαζομένους τους σε μια νύχτα. Ούτε τυχαία είναι η άρνηση της ηγεσίας της Τραπέζης της Ελλάδος να παράσχει τα σημαντικά αυτά στοιχεία για τα θαλασσοδάνεια.
Η μάχη που θα διεξαχθεί θα είναι υπόγεια, αλλά σκληρή. Και εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει ή υπολογίσει την πιθανή πολιτική φθορά, τότε θα έχει προστεθεί απλώς στον μακρύ κατάλογο των κυβερνήσεων που πολλά είπαν για τη διαπλοκή, αλλά ουδέν έπραξαν, όπως εύστοχα αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.