Στην κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στρέφεται το ενδιαφέρον της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους – δανειστές.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πρέπει να έχει μαζί του τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, οι προτάσεις ωστόσο θα πρέπει να παρουσιαστούν πολύ σύντομα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συνάντηση χωρίς την πίεση των διαπραγματεύσεων στην οποία θα τεθούν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Η συνάντηση της Δευτέρας πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, μετά την ολοκλήρωση της οποίας η Άνγκελα Μέρκελ είχε υπογραμμίσει πως εκταμίευση της δόσης ή μέρους της προς την Ελλάδα θα υπάρξει εάν οι θεσμοί κρίνουν ότι λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για μεταρρυθμίσεις και το Eurogroup τα εγκρίνει.
Είχε τονίσει παράλληλα για πρώτη φορά πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει μεμονωμένες δράσεις και μεταρρυθμίσεις με άλλες, αρκεί να εξασφαλίζουν ισοδύναμο αποτέλεσμα.
Η Άνγκελα Μέρκελ διευκρίνισε πως στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν και διμερή θέματα, αναφέροντας πως η Γερμανία είχε προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα για θέματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην υγεία κτλ.. Το πρώτο λοιπόν, είπε, είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θέλει ή όχι να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή και η παροχή βοήθειας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Βρτς, αναφερόμενη στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, διευκρίνισε πως στόχος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού τη Δευτέρα στο Βερολίνο είναι μια σε βάθος συζήτηση για το συνολικό ζήτημα του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια πoυ σκέφτεται να προτείνει η ελληνική πλευρά.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν αναμένει ωστόσο ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο σχέδιο, σημείωσε.
Υπογράμμισε επίσης πως η βάση για τις όποιες ενέργειες από γερμανικής πλευράς είναι η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σε αυτήν προβλέπεται ότι τα χρήματα από την τελευταία δόση θα εκταμιευθούν μόνο εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Συνάντηση χωρίς… άγχος
Η ελληνική, πλευρά, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, προσέρχεται στη συνάντηση χωρίς να «πιέζεται» από τις διαπραγματεύσεις.
«Θα μπορέσουμε και οι δύο πλευρές να συζητήσουμε για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη αλλά και για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup και να αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Απριλίου.