Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε στο MEGA για τα συναισθήματα που του προκάλεσε το εξώφυλλο του Spiegel.
“Αποτροπιασμού. Δεν ταυτίζουμε τους ηγέτες του Γ’ Ράιχ με τους σημερινούς ηγέτες της Γερμανίας, παρόλο που διαφωνούμε μαζί τους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας και του χρέους. Εμένα μου αρέσει η σάτιρα. Δεν είναι επιτυχημένη”, αναφέρει σχετικά.
Το περιοδικό εξηγεί στο άρθρο του ότι είναι λάθος η σύγκριση ανάμεσα στη σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία και στο Τρίτο Ράιχ του Χίτλερ, διατυπώνοντας όμως ένα κρίσιμο ερώτημα: “Υπάρχει οικονομικό Ράιχ;”, και υπογραμμίζει: “Θα μπορούσε κανείς να κάνει σκέψεις γύρω από τη λέξη Ράιχ (αυτοκρατορία) Σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα εθνικό κράτος, μία περιοχή επικυριαρχίας με κεντρική εξουσία, η οποία επιβάλλεται σε πολλούς λαούς. Κατά τον ορισμό αυτό θα ήταν λάθος να μιλήσει κανείς για μια γερμανική αυτοκρατορία στο πεδίο της Οικονομίας;”
Οι συντάκτες του Spiegel θέλοντας να ενισχύσουν την άποψη τους ότι σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συγκρίσεις είναι γεμάτες από Ναζί, παρουσιάζουν στο ίδιο ρεπορτάζ ένα γκράφιτι από δρόμο της Αθήνας που εμφανίζει τη Μέρκελ να μοιάζει με τον Χίτλερ: “Η Άγκελα Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι στο δρόμο για την Αθήνα. Σε ορισμένα κράτη – μέλη, ανθούν οι συγκρίσεις με τους Ναζί. Ναζί καρικατούρες, μεταφορές πολέμου και πολεμικές αποζημιώσεις. Στην ελληνική κρίση, η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Όμως, το πρόβλημα είναι η επιστροφή της γερμανικής υπεροχής; Ή το γεγονός ότι η Γερμανία είναι μικρή, για να είναι το έθνος ηγέτης που χρειάζεται η Γηραιά Ήπειρος;” σημειώνει το δημοσίευμα.
Στο ίδιο τεύχος, δημοσιεύεται άρθρο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, κάνοντας λόγο για κεφάλαιο που δεν έκλεισε. “Η Ελλάδα ζητά επανορθώσεις για όσα υπέστη από τη Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βέβαια, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό και για την απελπισία μίας κυβέρνησης που έδρασε έως τώρα ερασιτεχνικά. Αλλά θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς την Ιστορία ως κεφάλαιο που έκλεισε”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.
“Όχι ως εκδίκηση, αλλά ως αποκατάσταση μίας αδικίας απαιτούμε δικαιοσύνη. Μία αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί. Δε ζητιανεύουμε τον οβολό του επαίτη”, τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.