Συμφώνησαν σε πολλά και κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και διαφώνησαν σε κάποια άλλα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους στο Μέγαρο Μαξίμου που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση, κάτι που, όπως επισήμανε, χρειάζεται χρόνο.
Εξάλλου, ο κ. Σουλτς, στη δήλωσή του, ανέφερε ότι σπάνια έχει κάνει μια τόσο ειλικρινή συζήτηση όσο και ουσιαστική, και πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά υπήρχαν και άλλα που απαιτούν περαιτέρω συζήτηση.
Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η νέα κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες αλλά θα προωθήσει τις θέσεις της μέσω διαβουλεύσεων.
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
–Αλέξης Τσίπρας: Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντήσω και να συνομιλήσω με έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και με έναν προσωπικό μου φίλο από την περίοδο που ήμασταν και οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της Κομισιόν.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς έχει πολλές φορές αποδείξει ότι εκπροσωπεί επάξια τον κατ` εξοχήν δημοκρατικό θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και η επίσκεψή του σήμερα, ως του πρώτου Ευρωπαίου ηγέτη που συναντώ με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της χώρας, σηματοδοτεί ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Η συζήτηση που είχαμε ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική. Συμβάλλει, νομίζω, στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης, ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε καθημερινά την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης. Στην πραγματικότητα πλήρωνε ευθύνες άλλων. Πλήρωνε, κυρίως, την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία, η οποία αρνιόταν να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν και στο παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε.
Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση.
Τον διαβεβαίωσα, επίσης, ότι έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης: Την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή.
Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε και σχέδιο για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς την επιμονή στο λάθος και την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας, αλλά και χωρίς την απερισκεψία της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων.
Διαβουλευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να βρεθεί μια συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Είναι προφανές ότι η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική, για να έχει κατάληξη αμοιβαία επωφελή, χρειάζεται χρόνο.
Κοινός μας στόχος, η επιστροφή στην ανάπτυξη, η επιστροφή στην απασχόληση, η επιστροφή της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα.
Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα. Όσοι επενδύουν στο αντίθετο, να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα διαψευστούν.
Η Ευρώπη θα προχωρήσει, θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερη αλληλεγγύη και με εκατέρωθεν εμπιστοσύνη.
Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση και θα είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ άλλοτε.
–Μάρτιν Σουλτς: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Πρέπει να πω ότι για μένα, υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος σας στην Ελλάδα, ο πρώτος προσκεκλημένος από σας που είστε ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Πρέπει ακόμη να σας πω ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επίσκεψή μου στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχα έρθει και κατά το παρελθόν προσκεκλημένος και από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Είναι, όμως, απολύτως σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε, για τη χώρα σας, προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις.
Είχαμε μια συζήτηση, περίπου δύο ωρών, κατά την οποία διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σπανίως αισθάνθηκα να έχουμε συζητήσει τόσο ειλικρινά, να έχουμε εισχωρήσει σε θέματα ουσίας. Υπάρχουν βεβαίως οι διπλωματικές φράσεις που λέγονται συχνά ότι «οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και ειλικρινείς». Αυτές οι φράσεις όντως λέγονται σε συνεντεύξεις Τύπου, ξέρετε όμως πότε; Όταν έχει προηγηθεί διαφωνία και στη συνέχεια, στη συνέντευξη Τύπου, είθισται να λέγεται ότι «η συζήτηση ήταν εποικοδομητική».
Εγώ σήμερα θα πω ότι η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα. Υπάρχουν και κάποια άλλα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων.
Θέλω, όμως, να πω το εξής: Ήρθα στην Ελλάδα, και αυτό το συμφωνήσαμε μόλις την Κυριακή των εκλογών, γιατί πιστεύω ότι τόσο στην εθνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά κυρίως στην ευρωπαϊκή πολιτική, είναι πολύ πιο σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο. Και αυτή τη δική μου επιλογή βλέπω ότι την επιβεβαιώνετε και εσείς, ότι είστε και εσείς υπέρ του διαλόγου.
Χαίρομαι πάρα πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Τσίπρα, για το γεγονός ότι η πρώτη προτεραιότητά σας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Γιατί γίνονται πάρα πολλές εικασίες, λέγονται πάρα πολλά «τι θα κάνει ο Τσίπρας;». Αυτό, όμως, που συζητήσαμε και εμείς, στη δική μας συνάντηση, ήταν ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας. Η κοινωνική αδικία που συνδέεται άρρηκτα με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.
Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι πολύ απλοί άνθρωποι κλήθηκαν να καταβάλουν το τίμημα τη στιγμή που οι πολύ πλούσιοι έστελναν με εμβάσματα τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Βεβαίως, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Και αυτό εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί επ` αυτού. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, όσον αφορά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή, προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα. Επομένως, θα σας υποδεχθούν άνθρωποι με εμπιστοσύνη, οι οποίοι θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους όταν θα προβάλετε τις προτεραιότητές σας.
Θα ήθελα ακόμη να προσθέσω ότι κατά τη συζήτησή μας άκουσα κάτι που είναι πολύ σημαντικό: Ότι υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Όμως, τα θέματα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με μονομερείς ενέργειες ούτε με στείρα επιμονή, αλλά αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους εταίρους σας. Και αυτό, κατά την άποψή μου, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Και θα το πω κι εγώ με παρρησία: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι σε ανοικτές, δημόσιες συζητήσεις στην Ευρώπη, υπάρχει κάποιος φόβος ότι «ο Τσίπρας θα ακολουθήσει μόνος του το δικό του δρόμο».
Εγώ, σήμερα, διαπίστωσα ότι αυτό δεν ισχύει. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα προτίθεται να καταθέσει προτάσεις και να γίνουν συζητήσεις επί των προτάσεων αυτών. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή εταιρική λύση και αυτό είναι ένα πολύ ικανοποιητικό μήνυμα.
Βεβαίως και πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα συνοδεύονται και με διαφωνίες, με συγκρούσεις, αυτό έγινε κάπου αισθητό και στη δική μας συνάντηση, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι μπορούμε να ισχυριστούμε πως η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους της. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός και ελπίζω ότι αύριο με τον Πρόεδρο του Eurogroup, τον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα μπορέσετε να κάνετε συγκεκριμένα βήματα επ` αυτού.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι συζητήσαμε σε βάθος όλα αυτά τα θέματα, τη «βεντάλια» της ευρωπαϊκής πολιτικής. Συζητήσαμε και για τις διεθνείς σχέσεις και για τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την κρίση στην Ουκρανία. Και σας είμαι ευγνώμων για το ότι μου παρουσιάσατε τη δική σας άποψη. Και όσον αφορά αυτό το θέμα, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δρομολογήσει διάλογο με τους εταίρους της.
Ήταν, λοιπόν, μια συζήτηση πολύ κουραστική, αν μου επιτρέπετε. Συγκεντρωθήκαμε όλοι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτησή μας. Όμως, σας είμαι ευγνώμων για τη συζήτηση που προηγήθηκε, γιατί ήταν μια συζήτηση ανάμεσα σε πολιτικούς που συνηθίζουν να μιλάνε ειλικρινά. Αυτό εξάλλου κάναμε και οι δυο μας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές.
Επίσημα, λοιπόν, επιτρέψτε μου, για άλλη μια φορά, να σας συγχαρώ και να πω ότι ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που ήταν ανέκαθεν. Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια χώρα, η οποία χάρισε πάρα πολλά, έδωσε πολλά δώρα στην ιστορία της Ευρώπης και αυτό αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια.
Η Ελλάδα έχει χαρίσει κατά τη διάρκεια των αιώνων πάρα πολλά στην Ευρώπη, αλλά δεν αρκεί να λέμε απλά ότι αυτό συνέβη και η Ελλάδα έχει χαρίσει πάρα πολλά. Εξάλλου, το 1974 η Ελλάδα χάρισε και τη νίκη κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, ο αγώνας των Ελλήνων για τη Δημοκρατία έχει να επιδείξει πολυάριθμους άνδρες και γυναίκες κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, που πολλοί εξ αυτών θυσίασαν και τη ζωή τους. Πολλοί εξ αυτών ανήκουν στο δικό σας το κόμμα, ανήκουν στο δικό μου το κόμμα, ανήκουν και σε συντηρητικά κόμματα. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να προσποιούμαστε ότι η Ελλάδα έχει σχέση μόνο με τους αρχαίους χρόνους. Όχι. Η Ελλάδα έχει και σήμερα να προσφέρει πάρα πολλά στην Ευρώπη.
Και νομίζω ότι αυτή είναι η υποχρέωση η δική σας, ως Πρωθυπουργού, να παραμείνετε και να συνεχίσετε σ` αυτόν τον δρόμο της συνεργασίας και της Δημοκρατίας. Και κάτω απ` αυτό το πρίσμα, χαίρομαι πάρα πολύ για τη συνεργασία μας στο μέλλον. Σας ευχαριστώ πολύ.