Συνεδριάζει την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 2:00 μετά το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο , υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά , αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης και καθοριστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είναι προφανές ότι η συνεδρίαση, είτε θα γίνει σε πανηγυρικό κλίμα σε περίπτωση εκλογής του Σταύρου Δήμα, είτε σε κλίμα περίσκεψης αν δεν εκλεγεί –που είναι και το πλέον πιθανό- καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι η ψηφοφορία που θα γίνει θα έχει τυπική διαδικασία αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω από 170-172. Επομένως, αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής.
Και στις δύο περιπτώσεις, αλλά κυρίως στην περίπτωση πρόωρων εκλογών αναμένεται με αγωνία η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει το βαρύ έργο να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του εν όψει των εθνικών εκλογών.
Ήδη πάντως, στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, του έχουν εισηγηθεί να δείξει ότι την Νέα Δημοκρατία δεν την φοβίζει μια εκλογική αναμέτρηση, πράγμα άλλωστε που πράττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Ωστόσο, στο υπουργικό συμβούλιο σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να απευθυνθεί στους υπουργούς ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην οποία μετέχουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θα κατακρίνει για μια ακόμη φορά και μάλιστα σε υψηλούς τόνους τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης και θα καλέσει τον λαό να τους καταδικάσουν, ως υπαιτίους για τις περιπέτειες στις οποίες μπαίνει η χώρα, λόγω πρόωρων εκλογών.
Το λόγο είναι βέβαιο ότι θα λάβει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα κυβερνητική συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει και το ενδεχόμενο άλλων συνεργασιών.
Επί του πρακτέου αν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, το μεσημέρι της Δευτέρας Βουλή διαλύεται η Βουλή και μέσα σε δέκα μέρες προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.
Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:
-Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
-Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές
-Αν και πάλι δεν επιτευχθεί πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.