Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Politico συγκρίνει το καθεστώς Μητσοτάκη με απολυταρχικά καθεστώτα όπως της Κίνας

Το Politico συγκρίνει το καθεστώς Μητσοτάκη με απολυταρχικά καθεστώτα όπως της Κίνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε νέο του άρθρο ο διευθυντής σύνταξης του Politico κάνει λόγο για «επαίσχυντη αντιμετώπιση» της Νεκταρίας Σταμούλη από εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκρίνει δε την Ελλάδα με απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό της Κίνας, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους δημοσιογράφους.

Επανέρχεται το Politico στο θέμα της στοχοποίησης της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της για τις υποκλοπές.

Στο νέο του άρθρο στη στήλη «Confidential», διευθυντής σύνταξης του Politico, Τζαμίλ Αντερλίνι κάνει λόγο για «επαίσχυντη αντιμετώπιση της συναδέλφου μου και συνεργάτη του POLITICO Νεκταρίας Σταμούλη» από εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

«Μια γενναία και διακεκριμένη ρεπόρτερ από την Ελλάδα, η Νεκταρία δέχθηκε αυτήν την εβδομάδα βάναυση κακοποίηση.

»Το “βιτριόλι” (που έριξαν σε βάρος της) υποστηρίχθηκε, αν όχι υποκινήθηκε, από ασεβείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και ανώτερων συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης.

»Μοιάζει σχεδόν σαν οι Αρχές να καταλήγουν να αποδεικνύουν την εγκυρότητα του ρεπορτάζ της» συνεχίζει ο Αντερλίνι.

Στη συνέχεια του κειμένου του συγκρίνει την Ελλάδα με απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό της Κίνας, όπου ελλοχεύουν κινδύνοι για όσους δημοσιογράφους θέλουν να ασκούν το επάγγελμά τους απερίσπαστοι.

Κλείνει καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πράξει πολλά περισσότερα για να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Τζαμίλ Αντερλίνι:

Συνήθως σε αυτό το μήνυμα προσπαθώ να συμπεριλάβω μια δόση ευγένειας και ένα ψήγμα από το θρασύ πνεύμα που καθιστά το POLITICO ευχάριστο για ανάγνωση και επεξεργασία.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, τα δύο κύρια θέματα που θέλω να επισημάνω είναι άκρως σοβαρά.

Την Τετάρτη συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ημερομηνία έτυχε επίσης να συμπίπτει με την Εθνική Εορτή της Ουκρανίας.

Παρουσιάσαμε το θέμα δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες μέσα από το τελευταίο κεφάλαιο της στήλης μας «Refugee Diaries».

Το άλλο που θέλω να αναφέρω είναι η επαίσχυντη αντιμετώπιση της συναδέλφου μου και συνεργάτη του POLITICO Νεκταρίας Σταμούλη.

Μια γενναία και διακεκριμένη ρεπόρτερ από την Ελλάδα, η Νεκταρία δέχθηκε αυτήν την εβδομάδα βάναυση κακοποίηση.

Το «βιτριόλι» (που έριξαν σε βάρος της) υποστηρίχθηκε, αν όχι υποκινήθηκε, από ασεβείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και ανώτερων συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης.

Μοιάζει σχεδόν σαν οι Αρχές να καταλήγουν να αποδεικνύουν την εγκυρότητα του ρεπορτάζ της.

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής μου καριέρας σε ένα αυταρχικό (απολυταρχικό) καθεστώς (Κίνα), γνωρίζω από πρώτο χέρι τους κινδύνους και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που τολμούν να ασκήσουν σωστά τη δουλειά τους.

Είμαι περήφανος για τα ρεπορτάζ που γράφει η Νεκταρία σε εμάς και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πολύ περισσότερα μέτρα για να υποστηρίξει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου, τις οποίες ισχυρίζεται ότι ασπάζεται».

Το ρεπορτάζ της Ν. Σταμούλη και οι δηλώσεις Οικονόμου

Η Νεκταρία Σταμούλη σε ρεπορτάζ της που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου, επισημαίνει ότι η Κομισιόν είχε ζητήσει μέσω επιστολής της προς την Αθήνα «απαντήσεις για το Predatorgate».

Στις 2 Αυγούστου έλαβε επιστολή από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. -προς την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν-, η οποία ανέφερε:

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα θεωρούσαμε συνετό στο μέλλον να αποφεύγετε να ενστερνίζεστε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά Μέσα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως «ενώ η απάντηση επιμένει ότι οι “ελληνικές Αρχές είναι στη διάθεση της Επιτροπής, με πνεύμα συνεργασίας και με διάθεση να εργαστούν από κοινού για τον κοινό μας στόχο που είναι η προστασία του κράτους δικαίου”, το μήνυμα της Αθήνας είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: Μην ασχολείστε».

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «ανακριβέστατο δημοσίευμα», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η δημοσιογράφος είναι ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ευτελίζεται, καθώς προσπαθεί για πολλοστή φορά να αντιπολιτευθεί χρησιμοποιώντας ανακριβή, παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα.

»Αυτή τη φορά κάνει σημείο αναφοράς ένα ανακριβέστατο δημοσίευμα στο Politico, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε την απαντητική επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες προς το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της ΕΕ, την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα.

Έντονες αντιδράσεις

Οι δηλώσεις Οικονόμου πυροδότησαν την άμεση αντίδραση του Politico.

Tο Μέσο σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη (24/08) αφού πρώτα τονίζει την επαγγελματική ακεραιότητά της Ν. Σταμούλη, προσθέτει ότι διαπίστωσαν ότι οι αναφορές της στο επίμαχο έγγραφο, είναι «απολύτως ακριβείς».

«Το POLITICO στηρίζει την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη.

»Η Σταμούλη είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης του POLITICO.

»Άρχισε να συνεργάζεται μαζί μας το 2019 μετά από περισσότερα από επτά χρόνια ρεπορτάζ στην Wall Street Journal.

»Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ελλάδας.

»Ως απάντηση στην ουσία της καταγγελίας, εξετάσαμε την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ Ιωάννη Βράιλα και δηλώνουμε ικανοποιημένοι που τα όσα ανέφερε η Νεκταρία Σταμούλη στο θέμα της Τετάρτης είναι απολύτως ακριβή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Politico.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μασκ εναντίον Reuters: Πήραν 300 εκατ. δολάρια για έρευνες εναντίον μου

Πέθανε ο Κώστας Χαρδαβέλλας σε ηλικία 79 ετών

Τουρκία: Δύο χρόνια νόμος περί παραπληροφόρησης – Ένα μέσο εκφοβισμού του Τύπου

Ευρωπαϊκή δικαίωση του Ν. Κοτζιά έναντι του Athens Review of Books

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι αγαπάνε τη δουλειά τους αλλά εξαιτίας της έχουν στρες, τρώνε «σκουπίδια», πίνουν αλκοόλ και κάνουν ναρκωτικά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr