Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανός πολιτικός απείλησε δημοσιογράφο ότι «θα τον εξαφανίσει» και το κόμμα του τον «ξήλωσε»

Γερμανός πολιτικός απείλησε δημοσιογράφο ότι «θα τον εξαφανίσει» και το κόμμα του τον «ξήλωσε»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην παγκόσμια κατάταξη των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του τύπου η Γερμανία καταλαμβάνει την 18η θέση για το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι μάλλον υπάρχουν μεγαλύτεροι περιορισμοί στο έργο των δημοσιογράφων σε σχέση, για παράδειγμα, με τις σκανδιναβικές χώρες, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Αλλά έστω και έτσι, οι ανοιχτές απειλές απέναντι σε εκπροσώπους του τύπου θεωρούνται αδιανόητες. Και όταν εκστομίζονται, υπάρχουν συνέπειες.

Τις συνέπειες υφίσταται αυτές τις μέρες ο Στέφαν Μάγερ, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του κόμματος που ήταν ο πιο πιστός πολιτικός σύμμαχος και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όμως ο φέρελπις πολιτικός δεν συμπλήρωσε ούτε τρεις μήνες στο κορυφαίο αυτό αξίωμα.

Την περασμένη Τρίτη αναγκάστηκε να παραιτηθεί «για λόγους υγείας», όταν έγινε γνωστό ένα απίστευτο φραστικό επεισόδιο με τον δημοσιογράφο του κοσμικού περιοδικού BUNTE Μάνφρεντ Οτσελμπέργκερ.

Η αφορμή δεν ήταν ασήμαντη, καθώς ο εν λόγω δημοσιογράφος παραβίασε την «άτυπη παράδοση» που θέλει τα γερμανικά ΜΜΕ να μην ασχολούνται με την προσωπική ζωή των πολιτικών και αποκάλυψε ότι ο 48χρονος Μάγερ έχει ένα οκτάχρονο εξώγαμο τέκνο, για το οποίο μάλιστα αρνείται να καταβάλει διατροφή. Ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Απειλές και απαιτήσεις αποζημίωσης

Το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης αποκαλύπτει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus, το οποίο ανήκει στον όμιλο Burda, όπως και η BUNTE.

Στο ελληνικό κοινό φαίνεται ίσως αδιανόητο ότι παρόμοιες απειλές εξαπολύονται στον πληθυντικό, αλλά ας κρατήσουμε αυτή τη συνθήκη για μία πιο πιστή απόδοση του διαλόγου.

Μία ημέρα πριν κυκλοφορήσει το περιοδικό, ενώ ο Μάγερ έχει ήδη ενημερωθεί για το δημοσίευμα, ο Βαυαρός πολιτικός τηλεφωνεί στον δημοσιογράφο και φέρεται να του λέει τα εξής:

«Θα σας εξαφανίσω. Θα σας βρω, θα σας κυνηγήσω ως το τέλος της ζωής σας.

»Απαιτώ 200.000 ευρώ αποζημίωση, τα οποία πρέπει να καταβάλλετε ήδη σήμερα. Θα κάνω αγωγή στον οίκο Burda, θα τον καταστρέψω».

Το Focus υποστηρίζει ότι «υπήρχαν πολλοί μάρτυρες» από την πλευρά του δημοσιογράφου, όταν ο Στέφαν Μάγερ εξαπέλυε τις απειλές του.

Το σκάνδαλο έχει ξεσπάσει. Λίγο αργότερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) καλεί τον Βαυαρό πολιτικό να λάβει θέση και εκείνος δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει» τις κατηγορίες που του αποδίδονται, παραδέχεται όμως ότι έγινε μία συζήτηση «συναισθηματικά πολύ φορτισμένη», στην οποία ο δημοσιογράφος τον αποκάλεσε «τρελό», αλλά και τον απείλησε, λέγοντας ότι «έχω καθαρίσει πολλούς πριν από σένα».

Ευτυχώς για τον δημοσιογράφο, το μέσο στο οποίο εργάζεται τον στήριξε από την αρχή και χωρίς να αφήνει περιθώρια παρέμβασης στο (πολιτικά παντοδύναμο στη Βαυαρία) κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών.

Μάλιστα ο εκδοτικός οίκος Burda, σε ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει ότι «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στηρίζει τον συντάκτη του», ενώ παράλληλα κατηγορεί τον Στέφαν Μάγερ ότι «υπερέβη ηθικά, νομικά και συνταγματικά όρια».

Ιδιαίτερα οι εκφοβισμοί και οι απειλές περί αποζημιώσεων από έναν εκλεγμένο βουλευτή και ένα δημοκρατικό κόμμα «συνιστούν ανήκουστη παραβίαση των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού και της πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προσωπική υπόθεση η οικογενειακή κατάσταση ενός πολιτικού;

Παραμένει ωστόσο το ερώτημα, εάν οι πολιτικοί δικαιούνται να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή από αδιάκριτα βλέμματα.

Σε παλαιότερο βιβλίο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο θρίαμβος της απερισκεψίας» ο Γενς Μπέργκμαν, καθηγητής Δημόσιας Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, πραγματεύεται τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια εικόνα και την ιδιωτικότητα των πολιτικών.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «όταν ένα δημόσιο πρόσωπο εκθέτει την ιδιωτική του ζωή, πρέπει να αποδεχθεί ότι τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο θα συμμετάσχουν στο παιχνίδι, αλλά και μπορεί να παίξουν με δυσάρεστο τρόπο».

Αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ και της συζύγου του, οι οποίοι είχαν ανοιχθεί πολύ στα μέσα ενημέρωσης και προσέλκυαν τα φώτα της δημοσιότητας.

«Όταν κρατάς την ιδιωτική σου ζωή μακριά από τα μέσα, τότε μπορείς κι εσύ να αξιώνεις σεβασμό της ιδιωτικότητας», τονίζει ο Μπέργκμαν.

Για τον πρώην (πλέον) γραμματέα του CSU είναι βέβαιο ότι δεν ήθελε να εκθέσει την ιδιωτική του ζωή στα μέσα ενημέρωσης.

Πάντως ο δημοσιογράφος Μάνφρεντ Οτσελμπέργκερ επανέρχεται στην υπόθεση, μιλώντας στην ιστοσελίδα της BUNTE, για να ισχυριστεί ότι οι προσωπικές «ατασθαλίες» του Στέφαν Μάγερ έχουν εκ των πραγμάτων πολιτική διάσταση:

«Είναι κορυφαίος πολιτικός ενός χριστιανικού κόμματος.

»Δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος όταν αρνείται να έχει επαφή με τον γιο του και λέει ότι είναι άτεκνος, πρόκειται για ηθική κατάπτωση».

Αλλά λέει και κάτι άλλο ενδιαφέρον ο δημοσιογράφος της BUNTE: ότι οι «πληροφορίες» για την προσωπική ζωή του Στέφαν Μάγερ προήλθαν από «κύκλους της CSU».

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές καταφεύγουν σε τέτοια χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, προκειμένου να εκθέσουν εσωκομματικούς αντιπάλους.

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ολλανδία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 425.000 συνεργατών των ναζί

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ υποστηρίζει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για τους Κούρδους της Συρίας

Συρία: Ο Γκολάνι εξευτέλισε τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ – Πήγαν Γερμανοί και Γάλλοι να «συνεννοηθούν» με τους τζιχαντιστές

122 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν το 2024

Handelsblatt: Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr