Ένα αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης (Μουσουλμανική Αδελφότητα) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα γραφεία του στην Τουρκία, καθώς Άγκυρα και Κάιρο συνεχίζουν τον διάλογο προς την αποκατάσταση πλήρους διπλωματικών σχέσεων.
Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή από το κανάλι «Mekameleen», αναφέρεται ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη βάση του στην Τουρκία και να μεταδώσει το πρόγραμμά του από άλλες χώρες «λόγω συνθηκών που δεν κρύβονται από κανέναν και από αγωνία να διατηρήσει την αποστολή του της μετάδοσης όλης της αλήθειας».
Αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις «συνθήκες» που ανέφερε, αναφερόταν στις διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση και αποκατάσταση πλήρους διπλωματικών δεσμών μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο.
Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, όπως το «Mekameleen», έχουν δεσμούς με το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου και πολλά ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μετά το στρατιωτικό κίνημα του 2013 στην Αίγυπτο που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και έφερε στην εξουσία τον σημερινό πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Η Τουρκία καταδίκασε εκείνο το στρατιωτικό κίνημα και αρνήθηκε να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Σίσι, προκαλώντας εννέα χρόνια εντάσεων και επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων.
Οι δύο χώρες ανταγωνίστηκαν επίσης σε μια περιφερειακή αντιπαλότητα, υποστηρίζοντας αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη και τη Συρία.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ωστόσο, οι προσπάθειες της Άγκυρας και του Καΐρου για κάποια συμφιλίωση επιταχύνθηκαν, με δημοσιεύματα στις αρχές αυτού του μήνα να υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα επιστρέψει και θα διορίσει νέο πρεσβευτή στην Αίγυπτο.
Άλλα συμβιβαστικά βήματα που είχαν ήδη γίνει περιλαμβάνουν την άρση του βέτο από την τουρκική κυβέρνηση κατά των εταιρικών δραστηριοτήτων της Αιγύπτου με το ΝΑΤΟ και η διεξαγωγή δύο γύρων συνομιλιών Αιγύπτου-Τουρκίας πέρυσι.
Ένα σημαντικό βήμα που έκανε και η τουρκική κυβέρνηση πέρυσι ήταν να ζητήσει από τα κανάλια της ισλαμιστικής αιγυπτιακής αντιπολίτευσης που εκπέμπουν από την Τουρκία να χαμηλώσουν τους τόνους και να τερματίσουν την κριτική τους στην κυβέρνηση Σίσι προκειμένου να βοηθήσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης.
Έκτοτε, οι συνθήκες έχουν γίνει ολοένα και πιο δύσκολες για αυτά τα Μέσα, στον σκοπό τους να εκφράσουν αντιπολιτευτικές απόψεις και παράπονα σχετικά με την κυριαρχία του Σίσι.
Στη δήλωσή της, η «Mekameleen» επέμεινε ότι θα συνεχίσει την αποστολή της «από διαφορετικές πρωτεύουσες του κόσμου τις επόμενες ημέρες», αλλά δεν κατονόμασε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
Υπάρχουν αναφορές, ωστόσο, ότι αρκετοί Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης που εργάζονταν στο παρελθόν από την Τουρκία έχουν τώρα μετακομίσει στο Λονδίνο, όπου διατηρούν τις δικές τους πλατφόρμες και κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Παρά την αποχώρησή του από την Τουρκία, το κανάλι εξέφρασε «τις βαθιές ευχαριστίες του στην Τουρκία, την ηγεσία και τον λαό, για τη γενναιόδωρη φιλοξενία τους τα τελευταία χρόνια».