Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κινηματογραφική απαγωγή της Μασίχ Αλινετζάντ σχεδίαζαν Ιρανοί πράκτορες

Κινηματογραφική απαγωγή της Μασίχ Αλινετζάντ σχεδίαζαν Ιρανοί πράκτορες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τέσσερις πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών του Ιράν κατηγορούνται από Αμερικανούς εισαγγελείς ότι σχεδίαζαν να απαγάγουν μία Νεοϋρκέζα Ιρανοαμερικανή δημοσιογράφο, που ασκεί δριμεία κριτική στο θεοκρατικό ιρανικό καθεστώς, την διάσημη ακτιβίστρια Μασίχ Αλινετζάντ.

Τέσσερις αξιωματούχοι της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν να απαγάγουν μία αντιφρονούντα συγγραφέα και δημοσιογράφο με έδρα τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς.

Το κατηγορητήριο δεν ονόμασε τον στόχο των Ιρανών, αλλά η Ιρανοαμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια Μασίχ Αλινετζάντ δήλωσε πως πρόκειται για την ίδια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επίδοξοι δράστες, οι οποίοι έχουν ως έδρα το Ιράν και συνεχίζουν να παραμένουν ελεύθεροι, σχεδίαζαν να απαγάγουν ένα άτομο από τη Βρετανία και τρεις άλλους από τον Καναδά, τους οποίους προσπαθούσαν να παρασύρουν στο Ιράν.

Η δημοσιογράφος

Η 44χρονη Αλινετζάντ είναι γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα στο δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Voice of America Persian, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

Διευθύνει τις εκστρατείες My Stealth Freedom και White Wednesdays ενάντια στην υποχρεωτική μαντίλα για Ιρανές γυναίκες.

«Αρχικά, φυσικά ένιωσα σοκαρισμένη. Μετά ανησυχούσα … και έπειτα το σκέφτηκα: μια ζωή φοβόμαστε το ισλαμικό καθεστώς.

»Αλλά τώρα το ισλαμικό καθεστώς φοβάται εμένα», δήλωσε η δημοσιογράφος αναφερόμενη στις αποκαλύψεις του κατηγορητηρίου στην τηλεόραση.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να δελεάσουν την Αλινετζάντ να ταξιδέψει σε μια τρίτη χώρα, όπου είχε προγραμματιστεί η απαγωγή της.

Παράλληλα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως προσπάθησαν επίσης να πείσουν τους συγγενείς της στο Ιράν να την προδώσουν, ωστόσο οι ίδιοι αρνήθηκαν να το κάνουν.

Οι επίδοξοι δράστες προσέλαβαν ιδιωτικούς ντεντέκτιβ για να κατασκοπεύσουν το σπίτι και την οικογένειά της στο Μπρούκλιν και έστησαν μια ζωντανή ροή βίντεο για την 24ωρη παρακολούθηση της κατοικίας της.

Εξέτασαν επίσης μια υπηρεσία που προσφέρει ταχύπλοα στρατιωτικού τύπου για να διαφύγουν από τη Νέα Υόρκη και θαλάσσιες διαδρομές προς τη Βενεζουέλα, η οποία αποτελεί σύμμαχο του Ιράν.

Εξωφρενική πλοκή

Για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους, οι Ιρανοί συνεργάζονταν με την Ιρανή κάτοικο της Καλιφόρνιας Νιλουφάρ Μπαχαντοριφάρ, την οποία συνέλαβαν οι αμερικανικές Αρχές αυτόν τον μήνα.

Η Μπαχαντοριφάρ κατηγορήθηκε για παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους δράστες και παραβίαση κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ η ίδια δηλώνει αθώα.

Ο επικεφαλής του γραφείου του FBI στη Νέα Υόρκη, Ουίλιαμ Σουίνι, είπε ότι το σχέδιο απαγωγής θυμίζει την εξωφρενική πλοκή «ταινιών δράσης».

«Θεωρούμε ότι μια ομάδα, υποστηριζόμενη από την ιρανική κυβέρνηση, συνωμότησε για να απαγάγει μία δημοσιογράφο με έδρα τις ΗΠΑ εδώ στα εδάφη μας και να την αναγκάσει να επιστρέψει στο Ιράν.

»Αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο βρισκόμαστε εμείς εδώ».

Πώς τους «αρπάζουν»

Τα τελευταία χρόνια, Ιρανοί πράκτορες έχουν εξαπατήσει ορισμένους αυτοεξόριστους ακτιβιστές για να ταξιδέψουν σε προορισμούς όπου απήχθησαν και στάλθηκαν πίσω στο Ιράν, ανέφεραν οι Αρχές των ΗΠΑ.

Οι τέσσερις Ιρανοί προσέλαβαν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να παρακολουθήσουν την δημοσιογράφο στο Μπρούκλιν, βιντεοσκοπώντας την οικογένεια και το σπίτι της ως μέρος μιας συνωμοσίας για να την απαγάγουν, σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι σχεδίαζαν «να μεταφέρουν βίαια το θύμα τους στο Ιράν, όπου η τύχη της θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιη», δήλωσε η Αμερικανίδα εισαγγελέας Όντρεϊ Στράους.

Οι Ιρανοί πράκτορες προσέλαβαν ιδιωτικούς ντετέκτιβ στο Μανχάταν για να παρακολουθήσουν την Αλινετζάντ και την οικογένειά της, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα πρόσωπο αγνοούμενο από το Ντουμπάι που είχε φύγει από τη χώρα για να αποφύγει την πληρωμή χρέους, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι Ιρανοί πράκτορες είχαν επίσης ερευνήσει πώς θα μπορούσαν να βγάλουν τη δημοσιογράφο από τη Νέα Υόρκη με ένα ταχύπλοο σκάφος με κατεύθυνση το Καράκας.

Το 2019, οι Ιρανοί αξιωματικοί πληροφοριών εξαπάτησαν και έβγαλαν τον Ρουχόλα Ζαμ, έναν αυτοεξόριστο δημοσιογράφο που ζούσε στη Γαλλία, έξω από τη χώρα, τον συνέλαβαν και αργότερα, αφού τον γύρισαν στο Ιράν, τον εκτέλεσαν.

Η Αλινετζάντ είπε ότι Ιρανοί πράκτορες προσπάθησαν πολλές φορές να την δελεάσουν να μεταβεί στην Τουρκία με απειλές και υποσχέσεις να συναντήσει την οικογένειά της, είπε.

Οι πράκτορες του FBI προειδοποίησαν την Αλινετζάντ νωρίτερα φέτος ότι το Ιράν σκόπευε να την απαγάγει και μετέφεραν τη δημοσιογράφο και τον σύζυγό της σε μια σειρά από ασφαλή σπίτια καθώς ερευνούσαν την υπόθεση.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν είμαι ασφαλής ούτε στην Αμερική», είπε η Αλινετζάντ.

Μασίχ Αλινετζάντ

Η Μασουμέχ «Μασίχ» Αλινετζάντ-Γομί (γεννημένη στις 11 Σεπτεμβρίου 1976 στην Γομικόλα, Μπαμπόλ) είναι Ιρανο-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Αυτή τη στιγμή δουλεύει ως παρουσιάστρια και παραγωγός για το Voice of America Persian, ανταποκρίτρια για το Radio Farda, είναι συχνή συνεργάτιδα για το κανάλι Manoto και συντάκτρια για το IranWire.

Η Αλινετζάντ είναι ευρέως γνωστή για την κριτική της κατά των ιρανικών Αρχών.

Ζει σε εξορία στη Νέα Υόρκη, έχει κερδίσει διάφορα βραβεία όπως το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το UN Watch’s 2015 στη Σύνοδο της Γενεύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Omid Journalism Award από το Mehdi Semsar Foundation, και το «Highly Commended» AIB Media Excellence Award.

Η Αλινετζάντ γεννήθηκε ως Μασουμέχ Αλινετζάντ, αλλά χρησιμοποιεί το όνομα «Μασίχ» (περσική λέξη για το Μεσσία), που είναι ο τίτλος του Ιησού στο Ισλάμ και το Χριστιανισμό.

Η Αλινετζάντ ήταν πολιτικά ενεργή από μικρή ηλικία και είχε συλληφθεί το 1994 για την παραγωγή φυλλάδων κριτικών προς την Κυβέρνηση.

Ξεκίνησε την καριέρα της στη δημοσιογραφία το 2001 στην εφημερίδα Hambastegi, και έπειτα δούλεψε για το Iranian Labour News Agency (ILNA).

Εφημερίδες όπως Shargh, Bahar, Vaghaye, Ettefaghiye, Ham-Mihan, και Etemad Melli έχουν επίσης δημοσιεύσει άρθρα της.

Κατά την περίοδο του έκτου και έβδομου Κοινοβουλίου, η Αλινετζάντ ήταν η κοινοβουλευτική δημοσιογράφος.

Το 2005, έγραψε ένα άρθρο εισηγούμενη πως Υπουργοί ενώ ισχυρίζονταν ότι υπέστησαν μισθολογικές περικοπές, στην πραγματικότητα λάμβαναν σημαντικά χρηματικά ποσά ως bonus για άλλες εργασίες τους.

Το άρθρο δημιούργησε έντονη διαμάχη, και οδήγησε στην απόλυσή της από το Κοινοβούλιο.

Το 2008, έγραψε ένα ακόμα αμφιλεγόμενο άρθρο στην Etemad-e Melli με τίτλο «Τραγούδι των Δελφινιών» όπου συγκρίνει τους ακόλουθους του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με πεινασμένα δελφίνια που δημιουργούν ήχους και εκτελούν πράξεις ψυχαγωγίας ώστε να αρπάξουν ένα κομματάκι φαγητού από τον εκπαιδευτή τους.

Κάποιοι θεώρησαν το άρθρο πολύ προσβλητικό προς τον πρόεδρο και το λαό, και εν τέλει, ο Μεχντί Καρούμπι, διευθυντής της εφημερίδας, απολογήθηκε για το άρθρο.

Το καλοκαίρι του 2009, κατά τη διάρκεια της διαμονής της στις ΗΠΑ, η Αλινετζάντ προσπάθησε να πάρει μία συνέντευξη από τον Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο το αίτημα της απορρίφθηκε, παρόλο που παρέλαβε visa για αυτό το σκοπό.

Η visa της έληξε, και χρειάστηκε να επιστρέψει στην Αγγλία.

Όσο βρισκόταν στις ΗΠΑ συμμετείχε σε ορισμένες διαδηλώσεις Ιρανών, και εκφώνησε ομιλία σε μία στο Σαν Φρανσίσκο, όπου είπε, απευθυνόμενη στις αρχές του Ιραν, «Τρέμουμε επί 30 χρόνια, τώρα είναι η σειρά σας να τρέμετε».

Η συνέντευξή της στο Voice of America εμφανίστηκε μαζί με κομμάτια βίντεο που έφτιαξε, και ονομάστηκε «A Storm of Fresh Air».

Το 2010, μαζί με μία ομάδα Ιρανών συγγραφέων και διανοούμενων ίδρυσαν το Ίδρυμα IranNeda. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009 στο Ιράν, δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα με τίτλο «A Green Date».

Το 2011 αποφοίτησε με σπουδές στα Communication, Media and Culture από το Oxford Brookes University.

Στοχοποιημένη

Στην αρχή η Μασίχ Αλινετζάντ δεν πίστεψε το FBI. Θεωρούσε ότι ήταν ασφαλής στις ΗΠΑ μετά την αυτοεξορία της το 2009.

Από τότε η ιρανική προπαγάνδα τη διασύρει άγρια και συστηματικά.

Για παράδειγμα, η ιρανική κρατική τηλεόραση έχει μεταδώσει επανειλημμένα ότι ήταν εξαρτημένη από ναρκωτικά.

Επίσης, έχει ειπωθεί ότι ήταν κατάσκοπος των δυτικών κυβερνήσεων και ότι βιάστηκε σε ένα σταθμό του Μετρό του Λονδίνου.

Οι γονείς και τα αδέλφια της, που παρέμειναν στο χωριό τους, στο βόρειο Ιράν, επανειλημμένα παρενοχλήθηκαν, απειλήθηκαν με απώλεια εργσίας και τους διέταξαν να δελεάσουν τον Αλινετζάντ να μεταβεί στη γειτονική Τουρκία για «οικογενειακή επανένωση», έτσι ώστε οι Ιρανοί πράκτορες να την αρπάξουν.

Το 2018, η αδερφή της Αλινετζάντ αναγκάστηκε να εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή για να δηλώσει ότι η οικογένεια ήταν ντροπιασμένη από τη συμπεριφορά της και ότι την απέρριψαν.

Μετά το σόου, η λυπημένη μητέρα της, η οποία είναι αναλφάβητη και είχε παντρευτεί στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών, ζήτησε από την Αλινετζάντ να πει ότι η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να εμφανίσει και τους γονείς της στο ίδιο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Το 2019 ο αδελφός της, Αλιρεζά, συνελήφθη και τον επόμενο χρόνο καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης – πέντε για «συμπαιγνία για δράση κατά της ασφάλειας της χώρας», δύο για προσβολή του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν και άλλη μία χρονιά για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος».

Η Αλινετζάντ έχει πέντε εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, ένα εκατομμύριο στην εκστρατεία της στο Facebook κατά της υποχρεωτικής φορεσιάς της μαντίλας, ένα τέταρτο εκατομμύριο στο Twitter και μια εκπομπή στο Voice of America.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο πράκτορες του FBI εμφανίστηκαν στο σπίτι της στο Μπρούκλιν, όπου ζούσε με τον σύζυγό της και τα παιδιά της, για να αναφέρουν ότι είχαν αποκαλύψει μια συνωμοσία από την ιρανική υπηρεσία πληροφοριών για να την απαγάγουν ή να τη σκοτώσουν.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν το γέλιο. Νόμιζα ότι επρόκειτο για αστείο», είπε και συνέχισε: «Τους είπα, “το έχω συνηθίσει. Λάμβανα καθημερινά απειλές θανάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”».

Οι πράκτορες της αποκάλυψαν ότι οι ιδιωτικοί ερευνητές, που φέρεται να προσελήφθησαν από τους Ιρανούς, την παρακολουθούσαν στενά για μήνες.

Έδειξαν τις φωτογραφίες της που είχαν λάβει από τις καθημερινές κινήσεις της, καθώς και φωτογραφίες της οικογένειάς της, των φίλων, των επισκεπτών, του σπιτιού, ακόμη και των αυτοκινήτων στη γειτονιά της.

«Όταν είδα τις φωτογραφίες μου -έβγαλαν ακόμη και τον γιο μου φωτογραφίες- σοκαρίστηκα. Είναι δεκατέσσερα», είπε.

Έτσι συμφώνησε να μεταφερθεί σε ένα ασφαλές σπίτι – πρώτα, μετά σε ένα άλλο, μετά ακολούθησε ένα τρίτο, για αρκετούς μήνες.

Η Αλινετζάντ δημοσίευσε φωτογραφία από το παράθυρο του τελευταίου ασφαλούς σπιτιού που διαμένει με ένα περιπολικό να τη φυλάει.

Στις 13 Ιουλίου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε την υπόθεση.

Δεν είναι μια παρανοϊκή πλοκή ταινίας. Μια ομάδα, υποστηριζόμενη από την ιρανική κυβέρνηση, συνωμότησε για να απαγάγει μία δημοσιογράφο με έδρα τις ΗΠΑ, σε αμερικανικό έδαφος για να την επιστρέψουν αναγκαστικά στο Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα που «απειλεί» με παγκόσμια σύρραξη – Συναγερμός στη Δύση

Στο μυαλό του Πούτιν: Μια «ενδιάμεση» στιγμή που του δίνει την αίσθηση ότι έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγορεί τις ΗΠΑ για αύξηση των εντάσεων και προειδοποιεί για πυρηνική απειλή

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Η Ρωσία απειλεί να βομβαρδίσει οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη

Η Μόσχα λέει ότι η νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία αυξάνει τον συνολικό πυρηνικό κίνδυνο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr