Η δημοσιογράφος που είχε χτυπήσει και κλωτσήσει μετανάστες οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, απαλλάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγγαρίας που ακύρωσε την προηγούμενη καταδίκη της από κατώτερα δικαστήρια.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το πρωτοδικείο και το Εφετείο, που είχαν κρίνει ένοχη την δημοσιογράφο Πέτρα Λάζλο δεν της είχαν αποδώσει την ορθή κατηγορία.
Την εποχή εκείνη, το βίντεο που εικονίζει τη Λάζλο να κλοτσάει έναν άνδρα και τον γιο του και να προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά σε ένα μικρό κορίτσι, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας οργή.
Άσχετο με την ενέργεια της δημοσιογράφου, ο άνδρας αυτός, ο Οσάμα Αμπντούλ Μοχσέν (προπονητής ποδοσφαίρου στο επάγγελμα), αποδείχτηκε λίγο αργότερα ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα και εγκατέλειψε τη βόρεια Συρία γιατί φοβόταν τους Κούρδους (διαβάστε εδώ).
Την ίδια περίοδο η Βουδαπέστη δεχόταν ήδη σφοδρές επικρίσεις για την εχθρική στάση της απέναντι στους μετανάστες.
Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης.
Εκείνη την ημέρα, πολλές ομάδες μεταναστών έσπασαν την αλυσίδα που είχαν σχηματίσει οι Ούγγροι αστυνομικοί και πέρασαν στο ουγγρικό έδαφος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο παραδέχτηκε ότι η Λάζλο κλώτσησε δύο ανθρώπους και προσπάθησε να κάνει το ίδιο με έναν τρίτο, όμως εκτίμησε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο «μιας επίθεσης πολλών εκατοντάδων μεταναστών» που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την αστυνομία.
Επιπροσθέτως, η πράξη της δημοσιογράφου, «μολονότι ηθικά εσφαλμένη, συνιστά διατάραξη και όχι βανδαλισμό», κατηγορία για την οποία είχε κριθεί ένοχη το 2017.
Η διατάραξη εξάλλου είναι πταίσμα και έχει ήδη παραγραφεί, γεγονός που σημαίνει ότι η ποινική διαδικασία παύει.
Η δημοσιογράφος, που εργαζόταν για ένα τηλεοπτικό κανάλι προσκείμενο στην άκρα δεξιά, είχε υποστηρίξει τότε ότι έδρασε κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή «πανικοβλήθηκε».
Ο Σύρος ισλαμιστής-πρόσφυγας και ο γιος του που δέχτηκαν την επίθεσή της, έλαβαν τελικά άσυλο στην Ισπανία.