Μέσα στη βδομάδα αναμένεται η επίσημη πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ΔOΛ από τους ειδικούς διαχειριστές, την ελεγκτική Grant Thornton και τη δικηγορική εταιρεία Αγγελίδης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αυγή”, η διαδικασία του διαγωνισμού και της σύμβασης μεταβίβασης στον νέο ιδιοκτήτη εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα γίνουν γνωστοί με τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών, περί τα μέσα Ιουνίου.
Η εκποίηση θα πραγματοποιηθεί με πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους διαχειριστές επελέγη η λύση να πωληθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ εν συνόλω (“πακέτο”) και όχι τμηματικά, ωστόσο δεν αποκλείεται η εκποίηση ξεχωριστά του ακινήτου της Χρ. Λαδά.
Στο προηγούμενο διάστημα η Grant Thornton έχει καταγράψει το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας, δηλαδή τα περιουσιακά της στοιχεία που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περί τους 250 τίτλους, ακίνητα, το σημαντικότερο εκ των οποίων αυτό της Χρ. Λαδά, σχεδόν το σύνολο των μετοχών (μαζί με τη συχνότητα) του Βήμα FM, το 22% του Mega, το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, συμμετοχές στην εκτυπωτική Ίρις και το πρακτορείο διανομής Άργος, αυτοκίνητα, εξοπλισμό, λογισμικά κ.ά.
Το ενεργητικό του ΔΟΛ θα εκποιηθεί χωρίς τα χρέη, τα οποία θα πληρωθούν κατά το δυνατόν από το τίμημα που θα καταβάλει ο αγοραστής.
“Ελάχιστο τίμημα”, σύμφωνα με τον νόμο Δένδια (4307/2014), βάσει του οποίου προωθείται η διαδικασία, δεν προβλέπεται.
Οι προσφορές είναι ελεύθερες.
Τρία σενάρια
Από την πρόσκληση υποβολής προσφορών μπορούν να προκύψουν τρία σενάρια:
Πρώτο σενάριο
Να υποβληθεί μία και μοναδική προσφορά.
Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται συνέλευση του συνόλου των πιστωτών, δηλαδή τραπεζών, δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, εργαζομένων και προμηθευτών, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν θα τη δεχθούν ή όχι.
Εάν τη δεχθούν, προχωρεί το σενάριο 2, εάν όχι το σενάριο 3.
Δεύτερο σενάριο
Να κατατεθούν περισσότερες προσφορές.
Σε αυτή την περίπτωση ο πλειοδότης αγοράζει την επιχείρηση χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των πιστωτών και ολοκληρώνεται η μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη.
Τρίτο σενάριο
Να μην εμφανιστεί κανένας υποψήφιος αγοραστής.
Είναι το χειρότερο σενάριο, καθώς ο ΔΟΛ οδηγείται σε πτώχευση και άμεσα παύουν η έκδοση των εντύπων και η λειτουργία της ιστοσελίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού.
Τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να πωληθούν είτε ως σύνολο είτε κομμάτι – κομμάτι.
Η διαδικασία είναι χρονοβόρα.
Στο θετικό σενάριο (πρώτο και δεύτερο), ο αγοραστής παίρνει το ενεργητικό της επιχείρησης εκτός των χρεών και χωρίς καμία υποχρέωση να απασχολήσει και να αποζημιώσει το προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι απολύονται από τον ειδικό διαχειριστή, ενώ είναι στο χέρι του νέου ιδιοκτήτη να επιλέξει να κρατήσει όλο ή μέρος του προσωπικού, χωρίς όμως ευθύνη για δεδουλευμένες αποδοχές, αποζημιώσεις ή αναγνώριση προϋπηρεσίας.
Οι απαιτήσεις των εργαζομένων από την εταιρεία θα ικανοποιηθούν κατά ένα μέρος από το τίμημα της αγοραπωλησίας, σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα:
Από το τίμημα θα λάβουν οι τράπεζες 65%, το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι 25% και οι προμηθευτές 10%.
Το 25% μοιράζεται αναλογικά, ανάλογα με το ύψος των οφειλών.
Πηγή: avgi.gr