Νόμιμη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας η επίσχεση εργασίας στην οποία αναγκαστικά καταλήγουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ως απάντηση στον εμπαιγμό των εργοδοτών τους, τους οποίους το δικαστήριο καθιστά υπόχρεους στην καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων όχι μόνο από τις εταιρείες τους αλλά και μέσω της προσωπικής κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.
Με μια σπουδαία δικαστική απόφαση (664/2016) το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας διασφαλίζει τις απαιτήσεις των απλήρωτων εργαζόμενων της εφημερίδας «Επενδυτής» και παράλληλα ανοίγει ομπρέλα προστασίας σε όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους που πέφτουν θύματα των εργοδοτών, οι οποίοι με την ιδιότητα των φυσικών προσώπων οχυρώνονται κάτω από τα «κουφάρια» των ξεζουμισμένων εταιρειών τους.
Πρόκειται για τη δικαίωση 42 απλήρωτων εργαζόμενων στον «Επενδυτή» (ανήκει στην εταιρεία DBAS) οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη καθώς βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Ιανουάριο του 2014. Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της εφημερίδας με την αγωγή τους διεκδικούσαν μισθούς υπερημερίας που αντιστοιχούσαν στην περίοδο της επίσχεσης μέχρι την κατάθεση της αγωγής.
Ειδικότερα, το δικαστήριο, που κηρύσσει την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή ως προς την εταιρεία DBAS, πράγμα που έχει ζωτική σημασία και για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων για την περίοδο της επίσχεσης, αναγνωρίζει:
■ Την υποχρέωση όλων των εναγομένων (DBAS όσο και των φυσικών προσώπων που τη διοικούσαν: Ευαγγελία Κοπάτου, σύζυγο Δ. Μπενέκου, Αλέξη Σκαναβή και Ελισάβετ Χατζηνικολή, σύζυγο Σκαναβή), «ευθυνομένων εις ολόκληρον», να καταβάλουν τους μισθούς υπερημερίας στους 42 εργαζόμενους.
■ Ως απολύτως νόμιμη την επίσχεση εργασίας που άσκησαν οι εργαζόμενοι του «Επενδυτή» με το σκεπτικό ότι «πριν ασκήσουν το δικαίωμα επίσχεσης εξάντλησαν τα όρια υπομονής τους».
Παράλληλα, απορρίπτει ως «αβάσιμους τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας περί λύσης της σχέσης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση των εργαζομένων» και ότι «οι εργαζόμενοι έχουν ευθύνη για την αναστολή της κυκλοφορίας του “Επενδυτή”».
Το δικαστήριο απορρίπτει ακόμα ως απαράδεκτη την απαίτηση της εργοδοσίας που είχε το θράσος να ζητήσει να προσκομίσουν οι εργαζόμενοι στο δικαστήριο τα εκκαθαριστικά της εφορίας για το έτος 2014, για να αποδειχθεί αν κάποιοι από αυτούς είχαν εισοδήματα από άλλη εργασία!
Η απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες και αναμένεται να καθαρογραφεί, αποδέχεται βάση της πραγματογνωμοσύνης που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι ότι οι ιδιοκτήτες της DBAS επιβάρυναν την εταιρεία με την αγορά δεκαετούς ομολογιακού δανείου ύψους 1.900.000…