Σε λίστα προσώπων που μπορούν να συγκεντρώσουν την έγκριση των 4/5 της Βουλής φαίνεται ότι έχει καταλήξει ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης για την συγκρότηση του Εθνικού Τηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βούτσης πραγματοποίησε νέο γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών με τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους παρέδωσε την δική του λίστα με εννιά πρόσωπα που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία και να στελεχώσουν την Ανεξάρτητη Αρχή.
Πρόκειται για προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού χώρου που πολιτικά πρόσκεινται είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο λεγόμενο «καραμανλικό» στρατόπεδο.
Τα πρόσωπα που δεν αποτελούν την τελική πρόταση του Προέδρου αλλά μια πρώτη βάση συζήτησης είναι οι:
• Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς,
• Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος και πρώην υπηρεσιακός υπουργός,
• ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος,
• ο καθηγητής ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός,
• ο δημοσιογράφος Κώστας Αγγελόπουλος,
• ο καθηγητής επικοινωνίας και πολιτισμού Βασίλης Καραποστόλης,
• η Φάνη Πετραλιά δημοσιογράφος και γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ,
• ο καθηγητής διοικητικής επιστήμης και πρώην πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Αντώνης Μακρυδημήτρης
• και ο καθηγητής Ανδρέας Νοταράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές του κ. Βούτση με τους εκπροσώπους των κομμάτων γίνονται σε καλό κλίμα και οι πρώτες ενδείξεις επιτρέπουν την επίτευξη συναίνεσης τουλάχιστον με ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκφράζονται επιφυλάξεις κυρίως για το πολιτικά «κοκκινογάλαζο» στίγμα των προτεινόμενων προσώπων.
Σε κάθε περίπτωση οριστικές και επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία της ΝΔ στις 10 Ιανουαρίου.
Να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ αποτελείται από εννέα μέλη από τα οποία ένας ορίζεται ως πρόεδρος και ένας ως αντιπρόεδρος. Τα μέλη του συμβουλίου εκλέγονται ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής και επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εφόσον υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων.
Η θητεία των μελών του συμβουλίου είναι τετραετής και ανανεώνεται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας του. Αυτό δεν ισχύει για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο οι οποίοι διορίζονται για πλήρη θητεία. Τα μέλη του ΕΣΡ δεν μπορούν να επιλέγονται για περισσότερες από δύο θητείες και σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησης ενός από αυτών, νέο μέλος επιλέγεται και το αντικαθιστά.