Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατά διαόλου πάει η ελευθερία Τύπου στην Ευρώπη και τον κόσμο

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την ελευθερία Τύπου και την ελευθερία του λόγου επιδεινώθηκε το 2015, τόνισε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εκπρόσωπος για θέματα ελευθερίας του Τύπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σημειώνοντας πως η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, είναι οι χώρες με την πιο σημαντική χειροτέρευση στον τομέα αυτό.

«Δυστυχώς, συνεχίσαμε να καταγράφουμε φόνους, επιθέσεις και απειλές εναντίον εργαζομένων των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του 2015 κι έχει γίνει προφανές ότι συνολικά η κατάσταση στην ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε το έτος που φεύγει», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Politico.

Ένδεκα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε χώρες της Ευρώπης το 2015 ανάμεσα τους τα οχτώ θύματα της επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ξεκίνησε τον Απρίλιο να καταγράφει τις ενέργειες εναντίον δημοσιογράφων.

Επίσης, 33 δημοσιογράφοι στην Ευρώπη έπεσαν θύματα επιθέσεων και δεκάδες άλλοι δέχθηκαν απειλές και εκφοβισμούς.

Σύμφωνα με την Μιγιάτοβιτς, η ελευθερία του Τύπου το 2015 μειώθηκε σημαντικά, κυρίως στην Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Η ίδια επισήμανε πως ο αριθμός των επιθέσεων και των απειλών με στόχο δημοσιογράφους στην Ευρώπη αυξήθηκε το 2015.

Στην Τουρκία, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση έχουν γίνει στόχος μέτρων καταστολής από μέρους του κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 14 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα σε τουρκικές φυλακές, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια σε δημοσιογράφους στο Αζερμπαϊτζάν είναι ακόμη πιο σκληρά, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

Επιπρόσθετα, η αυστηρότερη νομοθεσία και η πολιτική πίεση έχουν αποδυναμώσει την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία, ενώ δημοσιογράφοι στην Γερμανία έχουν γίνει επανειλημμένα θύματα προπηλακισμών και βίας, ειδικά όταν κάλυπταν διαδηλώσεις του ξενοφοβικού, ακροδεξιού κινήματος Pegida ενάντια στους πρόσφυγες.

Αρκετοί δημοσιογράφοι στην Ιταλία έχουν δεχτεί απειλές για ρεπορτάζ που δημοσιεύουν για το οργανωμένο έγκλημα, ενώ στην Ισπανία ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της πολιτικής έχει υποβαθμιστεί. Παράλληλα, τα σχέδια της νεοεκλεγείσας συντηρητικής κυβέρνησης στην Πολωνία για μεταρρυθμίσεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης προκαλούν ανησυχία για την ανεξαρτησία του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι όροι του Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο – Ο ρόλος της Ρωσίας, τι ζητά η Μόσχα

Ρωσία: Ποινή φυλάκισης 8 ετών σε 43χρονη που «ζήτησε τον θάνατο» του Πούτιν

Milliyet: Οι ΗΠΑ «πολιορκούν» την Τουρκία – Ερντογάν: «Η Χαμάς είναι η εμπροσθοφυλακή της Τουρκίας»

Γκας Μπιλιράκης: Ο Μάρκο Ρούμπιο θα επεκτείνει την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τάλσι Γκάμπαρντ, που σιχαίνεται τον Ερντογάν, ανέλαβε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr