Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντιδρούν οι καναλάρχες στην ολική αναδιάταξη των ΜΜΕ – Προσφεύγουν στο ΣτΕ

Αντιδρούν οι καναλάρχες στην ολική αναδιάταξη των ΜΜΕ – Προσφεύγουν στο ΣτΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ως απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για την ολική αναδιάταξη του τοπίου των ελληνικών ΜΜΕ.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών έκαναν λόγο για προσφυγή στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ως βασικό επιχείρημα επικαλούνται τη δυνατότητα προσδιορισμού του αδειών που έχει το υπουργείο επικρατείας αναφέροντας η «επιδίωξη της κυβέρνησης να περιορίσει σε 3,4, 6 ή όποιον άλλον αριθμό τις σχετικές άδειες προσκρούει σε ευρωπαϊκές αρχές και θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα».

Κατά την ΕΙΤΗΣΕΕ «μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου διαγράφεται μία υπερ-ρυθμιζόμενη αγορά, με σαφώς μειωμένα περιθώρια συμμετοχής για ιδιώτες επιχειρηματίες ενώ προκύπτει ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της δραστηριότητας των υπαρχόντων παρόχων περιεχομένου (κανάλια)».

Οι καναλάρχες κόπτωνται για τις προθέσεις του υπουργού Επικρατείας να αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει τη φιλοξενία περισσότερων επιχειρήσεων από όσες εκπέμπουν σήμερα. Δεν απαντούν στο ερώτημα αν μπορεί να χωρέσει η ελληνική αγορά τόσα κανάλια ούτε άλλωστε αν η αγορά της διαφήμισης μπορεί να στηρίξει σήμερα 8 κανάλια εθνικής εμβέλειας, 105 περιφερειακά και 3 κρατικά.

Επιπλέον, αυτό που τους ενοχλεί είναι το γεγονός ότι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας αποφασίζεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Επικρατείας, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την προηγούμενη σύνταξη μελέτης ώστε να αποτιμηθεί η αξία της άδειας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το νομοσχέδιο για την «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης» προκάλεσε ίλιγγο στους καναλάρχες όταν το κείμενο είδε το φως της δημοσιότητας. Αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα τους καναλάρχες της διαπλοκής ήταν ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους. Αμέσως άρχισαν οι ασκήσεις επί χάρτου, έτσι κατέληξαν σε μια σειρά αποφάσεις μεταξύ των οποίων και η συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ Πάνος Κυριακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ ο Νίκος Πεφάνης, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ Στρατής Λιαρέλλης, ο Ταμίας του ΔΣ Κώστας Κιμπουρόπουλος, και τα μέλη του ΔΣ Δημήτρης Φουρλεμάδης και Γιώργος Ζώης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ διατύπωσαν τις θέσεις της Ένωσης για το σχέδιο νόμου, ενώ παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε η PWC με θέμα τα Αδειοδοτικά Πλαίσια της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και τις Εξελίξεις και τις Τάσεις της Διαφημιστικής Δαπάνης στη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος:

«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν πρώτοι και άμεσα ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Ωστόσο, πριν την σύνταξη του νομοσχεδίου δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση περιέχει πολλές αοριστίες και κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι επιδιώκεται να λύσει.

Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έχει ήδη γίνει με όρους που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, και δεν έχει καμία σχέση με το άτακτο πλαίσιο που λειτουργούσε η αναλογική τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, για πρώτη φορά λειτουργεί το τηλεοπτικό τοπίο σε ένα εύρυθμο πλαίσιο.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν διατυπώσει διαχρονικά τις προτάσεις τους, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν υγιώς και με ασφάλεια, ώστε οι επιχειρήσεις τους να είναι βιώσιμες. Είναι απολύτως αναγκαία η σωστή λειτουργία, όμως το πλαίσιο πρέπει να ρυθμιστεί μέσα από ορθολογικό σχεδιασμό.

Γι’ αυτό για μας είναι αναγκαίο:
•Να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου.
•Να αξιοποιηθούν οι μελέτες και τα οικονομικά στοιχεία, και κυρίως να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα του κλάδου.
•Να γίνει σχεδιασμός που επιτρέπει τη βιωσιμότητα του κλάδου και ταυτόχρονα διασφαλίζει την ελευθερία και την πολυφωνία.»
.
Από την πλευρά του ο Στρατής Λιαρέλλης ανέφερε:

«Το παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αρκετές αοριστίες και πολλά προβληματικά σημεία, που κατά τη δική μας γνώμη δεν ρυθμίζουν το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

Τα επιχειρήματα που έχουν επικρατήσει στο δημόσιο διάλογο δεν ισχύουν, επειδή το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται πια εξαιτίας του ψηφιακού φάσματος, είναι ρυθμισμένο, στη βάση όσων η ίδια η Πολιτεία έχει θέσει, εξαιτίας και των σχετικών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.

Το παρόν περιβάλλον λειτουργίας και αδειοδότησης του Παρόχου Δικτύου, όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελεί το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα εξορθολογισμού του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα και σύγκλισης στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα ρυθμίζει οριστικά όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τις άδειες περιεχομένου. Γι αυτό είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Το επόμενο διάστημα, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ αναλαμβάνουν σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς και Αρχές για τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Στόχος μας είναι να ξεκινήσει ένας γόνιμος κι ωφέλιμος διάλογος, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση του τηλεοπτικού κλάδου που θα βελτιώσει το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.»

Τα βασικά σημεία των θέσεων των καναλαρχών

NOMIMOTHTA

– Αντίθετα από την εντύπωση που καλλιεργείται, οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας λειτουργούν απολύτως νόμιμα. Το ό,τι οι σχετικές άδειες θεωρούνται «προσωρινές» δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνονται οι σταθμοί, αλλά οι κατά καιρούς αποφάσεις διοικήσεων διαφόρων θεσμικών οργάνων.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ

– Τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν καταβάλει στο ελληνικό κράτος 98.588.577 ευρώ για τέλη, κατά την περίοδο 1995-2015. Επιπλέον αυτών, έχουν διαθέσει χρόνο προβολής στο δημόσιο συνολικού κόστους 47.370.850 ευρώ. Επομένως, είναι απολύτως ψευδές ότι οι σταθμοί «δεν έχουν αποδώσει ποτέ στο ελληνικό δημόσιο έστω και ένα ευρώ», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει επανειλημμένως υφυπουργός της τρέχουσας κυβέρνησης.

– Από την πρώτη ημέρα εκπομπής της ελεύθερης (ιδιωτικής) τηλεόρασης και έως σήμερα, οι σταθμοί έχουν συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία, αποδίδοντας ή επενδύοντας συνολικά περί τα οκτώ δισ. ευρώ.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΩΝ

– Η θέληση της κυβέρνησης να περιορίσει την αδειοδότηση σε έναν συγκεκριμένο αριθμό σταθμών, αντίκειται στο πνεύμα του πλουραλισμού και της ελευθερίας της ενημέρωσης. Αυτό ισχύει όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη, θέτοντας ζήτημα παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Κατά την άποψη της ΕΙΤΗΣΕΕ, ο αριθμός των νόμιμων τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να είναι απεριόριστος.

ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

– Από πολλές απόψεις είναι ανεδαφικό και μη πρακτικό, ακόμη και από καθαρώς τεχνική άποψη, το να αποφασίζει ένας και μόνο υπουργός για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, όπως τα ΜΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στο ΣτΕ συζητήθηκε η φορολογική εκκρεμότητα του πατέρα του Στ. Κασσελάκη – Ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ

«Δημοσιογράφοι» του Αλ Τζαζίρα πράκτορες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ

«Έλληνες και Κύπριοι» μεταδίδει η ΕΡΤ – Οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες;

Κύπρος: Ουκρανός ολιγάρχης που βοήθησε τον Ζελένσκι να ανέλθει στην εξουσία χάνει την κυπριακή ιθαγένειά του

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στην πρακτορική τουρκική κρατική τηλεόραση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr