Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έτοιμο σε λίγους μήνες «θαυματουργό» εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος

Έτοιμο σε λίγους μήνες «θαυματουργό» εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δημοσιεύματα που κατέκλυσαν τον ξένο Τύπο κάνουν λόγο για «σχεδόν έτοιμο» εμβόλιο που εν πρώτοις θεραπεύει πλήρως μελανώματα υψηλού κινδύνου και φυσικά ανοίγει το δρόμο για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Οι φαρμακευτικοί γίγαντες Merck και Moderna συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Covid.

Το νέο εμβόλιο –σχεδιασμένο για άτομα με μελάνωμα υψηλού κινδύνου– βρίσκεται στη δεύτερη από τις τρεις δοκιμές και η ετυμηγορία για το αν λειτουργεί ή όχι αναμένεται εντός μηνών.

Αξιοποιεί την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιεί κομμάτια γενετικού κώδικα από όγκους ασθενών για να διδάξει στο σώμα να καταπολεμά τον καρκίνο.

Το εμβόλιο χορηγείται σε άτομα μετά τη χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί η επιστροφή του όγκου και είναι προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή, που σημαίνει ότι δύο εμβόλια δεν θα είναι ίδια.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ ακριβό καθώς παρόμοια εμβόλια κατά του καρκίνου που δοκιμάζονται κοστίζουν σχεδόν 100.000 δολάρια.

Η Merck και η Moderna θα μοιραστούν το κόστος παραγωγής και του εμπορίου και θα μοιράσουν τα κέρδη εάν βγει στην αγορά.

Το MRNA οδηγεί τα σύνορα των πιθανών θεραπειών για τον καρκίνο, αφού η τεχνολογία επιταχύνθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας στα δύο πιο επιτυχημένα εμβόλια Covid – κατασκευασμένα από την Pfizer και τη Moderna.

Στην τελευταία μελέτη φάσης 2, σε 157 ασθενείς χορηγήθηκαν εξατομικευμένα εμβόλια παράλληλα με το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck.

Συγκρίνονται με μια ομάδα ελέγχου που έχει επίσης μελάνωμα υψηλού κινδύνου αλλά τους χορηγείται μόνο Keytruda.

Εάν λειτουργήσει, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ασθενείς.

Η Moderna μπόρεσε να αναπτύξει, να δοκιμάσει και χορηγήσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μέσα σε ένα χρόνο.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί DNA που λαμβάνεται από τον όγκο κάθε ασθενούς.

Αυτό το γενετικό απόσπασμα στη συνέχεια εισάγεται στο αγγελιοφόρο RNA – το μόριο που μεταφέρει τις οδηγίες ενός κυττάρου για την παραγωγή πρωτεϊνών.

Μόλις εισέλθει στο σώμα, το mRNA παραδίδει αυτό το κομμάτι κώδικα στα ανθρώπινα κύτταρα, διδάσκοντάς τους να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται εάν επιστρέψει.

Η ελπίδα είναι ότι το σώμα θα μπορέσει να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει πριν αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να σχηματίσουν όγκους.

Το εμβόλιο χορηγείται σε εννέα δόσεις κάθε τρεις εβδομάδες, μαζί με ένα Keytruda κάθε τρεις εβδομάδες.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δήλωσε ότι τα ποσοστά μελανώματος έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Υπολογίζεται ότι περίπου 99.780 νέα μελανώματα θα διαγνωστούν (περίπου 57.180 στους άνδρες και 42.600 στις γυναίκες) στις ΗΠΑ το 2022.

Και περίπου 7.650 άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν από μελάνωμα (περίπου 5.080 άνδρες και 2.570 γυναίκες).

Το μελάνωμα εμφανίζεται αφού καταστραφεί το DNA στα κύτταρα του δέρματος (συνήθως λόγω των επιβλαβών ακτίνων UV) και στη συνέχεια δεν επισκευαστεί, οπότε πυροδοτεί μεταλλάξεις που μπορούν να σχηματίσουν κακοήθεις όγκους.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται με μερικούς διαφορετικούς τρόπους.

Το μελάνωμα μπορεί να αφαιρεθεί αφαιρώντας ολόκληρο το τμήμα του όγκου ή με τον χειρουργό αφαιρώντας το δέρμα στρώμα-στρώμα.

Όταν ένας χειρουργός το αφαιρεί στρώμα-στρώμα, αυτό τον βοηθά να καταλάβει πού ακριβώς σταματά ο καρκίνος, ώστε να μην χρειάζεται να αφαιρέσουν περισσότερο δέρμα από αυτό που χρειάζεται.

Ο Δρ Στίβεν Χοτζ, πρόεδρος της Moderna, δήλωσε «ενθουσιασμένος για το μέλλον και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το mRNA ως νέο παράδειγμα θεραπείας στη διαχείριση του καρκίνου».

Σύμφωνα με τις αμερικανικές έρευνες, το ρίσκο να βρεθεί κάποιος με μελάνωμα είναι 2.6% αν είναι Καυκάσιος, 0.1% αν είναι αφρικανικής καταγωγής και 0.6% αν είναι Λατίνος.

Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι πιο συνηθισμένος σε άνδρες, αλλά σε ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι πιο εύκολο να βρεθεί σε γυναίκες, ειδικά σε νέες.

«Συνεργαζόμαστε με τη Merck για εξειδικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο, από το 2016, και μαζί έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο να αναπτύξουμε το mRNA-4157 ως ερευνητική εξατομικευμένη θεραπεία καρκίνου που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το Keytruda.

»Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την πλατφόρμα mRNA μας με πολλά υποσχόμενα κλινικά προγράμματα σε πολλαπλούς θεραπευτικούς τομείς», πρόσθεσε ο Χοτζ.

ΠΗΓΗ: underwriter.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανοδική τάση σημειώνει ο κορωνοΐός: Πάνω από 500 νέες εισαγωγές – 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι- Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης

Εμβόλιο ενάντια σε όλους τους τύπους καρκίνου ισχυρίζεται πως δημιούργησε η Ρωσία

Νίκος Σαργκάνης: Σε κώμα ο θρυλικός «φάντομ» – Δίνει μάχη για τη ζωή του

Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Απόστρατος έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο με 8,5 μήνες καθυστέρηση

Ανδρουλάκης: Οι Έλληνες πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr