Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή ΜΙ που είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα από ότι το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού της πανδημίας, κρούουν Ιάπωνες επιστήμονες σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Η παραλλαγή ΜΙ, η οποία έχει εμφανιστεί μόνο σπάνια στις περισσότερες χώρες του κόσμου, εκτόπισε όμως το καλοκαίρι άλλες παραλλαγές στην Κολομβία.
Η παραλλαγή ΜΙ που έχει εντοπιστεί σε συνολικά 39 χώρες, δεν γνωρίζει ταχεία μετάδοση και εξάπλωση παρά μόνο στην Κολομβία, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στις 11 Ιανουαρίου.
Μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου κυριάρχησε στην μετάδοση του ιού σε ποσοστό έως και 100%, ενώ σήμερα δείχνει να έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.
Η ΜΙ ή B.1.621 είναι η τελευταία παραλλαγή του SARS-CoV-2, που ταξινομήθηκε ως παραλλαγής ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Σεπτέμβριο.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ισχυρή εξάπλωση της παραλλαγής στην χώρα της Λατινικής Αμερικής οφείλεται σε μια σειρά μεταλλάξεων στον τομέα δέσμευσης του υποδοχέα και σε μεταλλάξεις σε άλλες περιοχές της ακίδας πρωτεΐνης.
Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής για πιο λόγο η παραλλαγή ΜΙ μπόρεσε να εξαπλωθεί μόνο στην Κολομβία.
Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπόρεσε να εκτοπίσει την παραλλαγή Γάμμα (P.1.), η οποία κατά τα άλλα κυριαρχεί στη Νότια Αμερική και την παραλλαγή Λάμδα (C.37) ευρέως διαδεδομένη τόσο στο Περού όσο και στην Κολομβία.
Σε μια δοκιμή εξουδετέρωσης, η παραλλαγή ΜΙ έδειξε 10,6 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, όταν οι παραλλαγές Γάμμα και Λάμδα ήταν μόνο 2,9 και 3,4 φορές πιο ανθεκτικές, αντίστοιχα.
Ακόμη και εκείνη που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο mRNA της Pfizer/Biontech, τονίζουν οι επιστήμονες, μπορούν μόνο ασθενώς να εξουδετερώσουν την παραλλαγή ΜΙ καθώς ήταν 9,1 φορές πιο ανθεκτική από το άγριο στέλεχος.
Το αντίστοιχο εξουδετερωτικό αποτέλεσμα του εμβολίου έναντι της παραλλαγής Γάμμα και της Λάμδα ήταν ασθενέστερο κατά 2,9 και 1,9 φορές.
Οι ερευνητές έχοντας διαπιστώσει τον υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων, ζητούν από τον ΠΟΥ να αναβαθμιστεί ο χαρακτηρισμός της παραλλαγής ΜΙ σε παραλλαγή ανησυχίας.