Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Δέλτα, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης,
Απίθανη καθιστά η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού την επίτευξη του τείχους ανοσίας, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της ομάδας για τα εμβόλια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μιλώντας στους βουλευτές την Τρίτη, ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ είπε ότι το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν σταμάτησαν την εξάπλωση του Covid σημαίνει ότι είναι ουτοπική η προσέγγιση του ορίου που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης στον πληθυσμό.
«Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι ότι δεν είναι ιλαρά.
»Εάν το 95% των ανθρώπων εμβολιαστούν κατά της ιλαράς, ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί στον πληθυσμό», εξήγησε.
«Η παραλλαγή Δέλτα θα εξακολουθεί να μολύνει τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.
»Και αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί κάποια στιγμή θα συναντήσει τον ιό… και δεν έχουμε τίποτα που θα σταματήσει [εντελώς] αυτή τη μετάδοση», συνέχισε.
Παρόλο που τα διαθέσιμα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων από κορωνοϊό, δεν εμποδίζουν ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο να μολυνθεί από τον ιό.
Η έννοια της ανοσίας της αγέλης ή του τείχους ανοσίας του πληθυσμού βασίζεται στην ιδέα ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού αποκτά ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού είτε από προηγούμενη νόσηση.
Η ανοσία με τη σειρά της, παρέχει έμμεση προστασία από μολυσματική ασθένεια για τους μη εμβολιασμένους και όσους δεν έχουν μολυνθεί προηγουμένως.
Τα δεδομένα από την πρόσφατη μελέτη React που διεξήχθη από το Imperial College London υποδηλώνουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών έχουν περίπου 49% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα.
Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν περίπου τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικοί μετά την επαφή με κάποιον που είχε Covid (3,84%, από 7,23%).