Μετά τον μαζικό εμβολιασμό με mRNA εμβόλια έχουν μειωθεί οι λοιμώξεις και ο θάνατος από COVID-19 σε ιδρύματα με χρόνια νοσηλευόμενους.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε χρόνιους κατοίκους νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν είχε μελετηθεί, καθώς τα άτομα αυτά δεν είχαν συμπεριληφθεί στις κλινικές μελέτες, και είναι ασθενείς με μειωμένες ανοσιακές απαντήσεις λόγω συννοσηροτήτων.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από 280 ιδρύματα στις ΗΠΑ για εμβολιασμένους και μη, στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 18.242 άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, 14.669 (80,4%) το εμβόλιο της Pfizer και 3.573 (19,6%) το εμβόλιο της Moderna.
Από αυτά τα άτομα οι 13.048 είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. 3.990 άτομα δεν είχαν εμβολιαστεί.
Η επίπτωση της λοίμωξης σταδιακά μειώθηκε και στους εμβολιασμένους καθώς και σε αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου καταμετρήθηκαν 822 κρούσματα (4,5%) από τη μέρα 0 έως τη μέρα 14 από τον εμβολιασμό και 250 (1,4%) από τη μέρα 15 έως την 28.
Από τους πλήρως εμβολιασμένους περιγράφηκαν 130 κρούσματα (1%) από τη μέρα 0 έως τη μέρα 14 από τη δεύτερη δόση και 38 (0,3%) μετά τη 14η μέρα.
Ανάμεσα στους μη εμβολιασμένους περιγράφηκαν 173 περιπτώσεις (4,3%) κρουσμάτων έως και 14 μέρες από την έναρξη των εμβολιασμών και 12 περιπτώσεις (0,3%) μετά από 42 μέρες.
Με βάση τα δεδομένα αυτά φαίνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνοντας τη συμπτωματική και την ασυμπτωματική νόσο σε αυτό τον ευπαθή πληθυσμό.
Επίσης φάνηκε ότι ο μαζικός εμβολιασμός και η τήρηση μέτρων προφύλαξης όπως η χρήση μάσκας μπορεί ως ένα βαθμό να προφυλάξει και μικρές ομάδες μη εμβολιασμένων ατόμων.