Η μεταφορά μιας πρωτεΐνης από το αίμα νεότερων σε ηλικία ποντικιών σε γηραιότερα, ίσως να είναι το κλειδί της νιότης για τα τελευταία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.
Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington ισχυρίζονται ότι η πρωτεΐνη eNAMPT τα επίπεδα της οποίας είναι υψηλά σε νεαρά ποντίκια,βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας των μεγαλύτερων.
Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η ομάδα των ερευνητών χορήγησε μια συμπυκνωμένη δόση eNAMPT που είχε λάβει από νεαρά ποντίκια σε μια ομάδα ηλικιωμένων τρωκτικών και σε μια άλλη ομάδα χορήγησε ένα αλατούχο διάλυμα. Όλα τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας πέθαναν μέσα σε περίπου 2,4 χρόνια, αντίθετα με αυτά της ομάδας της πρωτεΐνης που πέθαναν σε 2,8 χρόνια, δηλαδή έζησαν περίπου 16% περισσότερο από την ομάδα ελέγχου.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα γηραιότερα ποντίκια με αυξημένα επίπεδα αυτού του στοιχείου στο αίμα τους είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου, καλύτερη γνωστική λειτουργία, αυξημένο χρόνο ζωής κατά περίπου 20% αλλά και καλύτερες επιδόσεις στην άσκηση του τροχού μέσα στο κλουβί τους.
Στους ανθρώπους η αντίστοιχη αναλογία στο προσδόκιμο ζωής θα ήταν να επεκταθεί από τα 79 στα 91 έτη.
Η ομάδα, σημειώνει πως τα ευρήματά της υποδεικνύουν ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να αποτελεί το μυστικό για την αποτροπή των ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση, αλλά και μια αυτούσια μέθοδος αντιγήρανσης για τον άνθρωπο.
Για να κατανοήσουμε πλήρως τη θεωρία των επιστημόνων, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πρωτεΐνη eNAMPT είναι ένα ένζυμο που διαδραματίζει κάποιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα παράγουν ενέργεια.
Καθώς, όμως, το σώμα γερνά, τα κύτταρα γίνονται λιγότερο αποδοτικά στην παραγωγή ενέργειας, μια διαδικασία που λέγεται NAD.
«Πιστεύουμε ότι το σώμα έχει τόσα πολλά συστήματα για τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων NAD, ακριβώς γιατί είναι κάτι τόσο σημαντικά.
Από τη στιγμή που ξέρουμε ότι τα επίπεδα NAD αναπόφευκτα φθίνουν με την πάροδο του χρόνου, πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να βρουν παρεμβάσεις αντιγήρανσης, οι οποίες θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα επίπεδα NAD καθώς ο άνθρωπος γερνά», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Washington, Δρ. Shin-ichiro Imai.
Ο Δρ. Imai πιστεύει ότι ο λόγος που γερνάμε γρηγορότερα όταν τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης μειώνονται έχει να κάνει με τον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την κοινωνική συμπεριφορά και την παραγωγή ορμονών και η οποία ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν ακριβώς την πρωτεΐνη.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι τα βλαστοκύτταρα μέσα στον υποθάλαμο είναι αυτά που ελέγχουν τη διαδικασία γήρανσης του σώματος.
Επομένως, καθώς τα επίπεδα αυτής της σημαντικής πρωτεΐνης μειώνονται με τη γήρανση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο υποθάλαμος παύει να λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.
Στις επόμενες έρευνές της, η ομάδα σκοπεύει να μελετήσει αν τα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης eNAMPT συνδέονται με ασθένειες στους ηλικιωμένους ανθρώπους και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες παρεμβάσεις αντιγήρανσης.