Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιο είναι το “μαγικό φίλτρο” για να χάσετε κιλά

Ποιο είναι το “μαγικό φίλτρο” για να χάσετε κιλά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δίαιτα, Νερό,

Το “μαγικό φίλτρο” για να χάσει κάποιος κιλά δεν είναι άλλο από το άφθονο νερό όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 9.500 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 64 ετών, ανακάλυψαν πως όσο καλύτερα ενυδατωμένοι ήσαν, τόσο πιθανότερο ήταν να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) εντός των φυσιολογικών ορίων.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 19 και 25. Από 25,1 έως και 29,9 σημαίνουν ότι το άτομο είναι υπέρβαρο, ενώ από 30 και πάνω σημαίνουν ότι είναι παχύσαρκο.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι «το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τάμι Τσανγκ, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου.

Όπως γράφουν η δρ Τσανγκ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Annals of Family Medicine», η μελέτη τους έδειξε πως όσοι εθελοντές ήσαν ανεπαρκώς ενυδατωμένοι είχαν κατά μέσον όρο υψηλότερο ΔΜΣ σε σύγκριση με όσους ήταν καλά ενυδατωμένοι: οι πρώτοι είχαν μέσο ΔΜΣ ίσο με 29 kg/m2 και οι δεύτεροι ίσο με 28 kg/m2.

Η διαφορά αυτή μοιάζει μικρή, αλλά για τον μέσο άνθρωπο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 5 επιπλέον κιλά, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσοι εθελοντές προσλάμβαναν ελλιπείς ποσότητες υγρών σε καθημερινή βάση είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.

Η δρ Τσανγκ επισήμανε ότι οι παρατηρούμενες συσχετίσεις θα μπορούσαν να εξηγηθούν με διάφορους μηχανισμούς, όπως ότι η κατανάλωση άφθονου νερού προκαλεί αίσθημα κορεσμού της πείνας και έτσι μειώνει την πρόσληψη τροφής ή ότι κάποιος που προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών γενικώς από τη διατροφή του (δηλαδή και μέσω φρούτων, λαχανικών κ.λπ.) τείνει να ακολουθεί πιο υγιεινή διατροφή.

Ή αντιστρόφως μπορεί οι παχύσαρκοι άνθρωποι να μπερδεύουν τα μηνύματα που λαμβάνουν από τον οργανισμό τους και να τρώνε όταν στην πραγματικότητα διψάνε και θα έπρεπε να πιουν νερό.

Τι να κάνετε

Η δρ Τσανγκ συνιστά σε όποιον θέλει να ξέρει αν είναι καλά ενυδατωμένος, να ελέγχει συστηματικά το χρώμα των ούρων του. Αν είναι πολύ ανοικτόχρωμα έως διαφανή, λαμβάνετε από τη διατροφή σας επαρκείς ποσότητες υγρών. Αν όμως είναι κίτρινα ή σκούρα κίτρινα, δεν είστε καλά ενυδατωμένοι.

Προγενέστερες μελέτες στη χώρα μας, έχουν δείξει ότι ο μέσος Έλληνας χρειάζεται 3,5 λίτρα υγρών τώρα το καλοκαίρι και η μέση Ελληνίδα 3 λίτρα, ενώ το χειμώνα οι ημερήσιες ανάγκες είναι κατά 1 λίτρο χαμηλότερες.

Από τις ποσότητες αυτές, μόνο το 50% προέρχεται από το πόσιμο νερό. Το 20-25% προέρχεται από τρόφιμα και το υπόλοιπο 25-30% από άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, οι χυμοί κ.λπ.

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λειψυδρία στην Αθήνα όπως κι επί Κων/νου Μητσοτάκη – Κλιματική αλλαγή, αυξημένη ζήτηση νερού και μη ορθολογική διαχείριση

Η λειψυδρία συνεχώς διογκώνεται – Κλιματική κρίση και υπερτουρισμός επιδεινώνουν το πρόβλημα

Νερό σε υγρή μορφή βρέθηκε στον Άρη

Γερμανικός Τύπος: Τα κόλπα που ξενερώνουν τους τουρίστες στην Ελλάδα

Σικελία-Σαρδηνία: Αδειάστε τις λίμνες από τα ψάρια να πάρουμε νερό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr