Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ροχαλίζεις, γουργουρίζει το στομάχι σου ή βγάζεις άλλους ήχους; Για διάβασε…

Ροχαλίζεις, γουργουρίζει το στομάχι σου ή βγάζεις άλλους ήχους; Για διάβασε…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ύπνος,

Το συστηματικό ροχαλητό, το τρίξιμο στις αρθρώσεις ή το γουργουρητό στο στομάχι μπορεί και να μην είναι τόσο αθώα όσο ακούγονται.

Ενδεχομένως να αποτελούν κι έμμεση προειδοποίηση του οργανισμού πως κάτι δεν πάει καλά.

Συστηματικό Ροχαλητό

Δημιουργείται από τους μαλακούς ιστούς του στόματος και τις δονήσεις του λαιμού ενώ αναπνέεις. «Τα ρινικά σπρέι και οι ταινίες βοηθούν, αλλά το να χάσεις βάρος είναι καλύτερο» λέει η Stacey Ishman, καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας στο Johns Hopkins.

Πήγαινε στο Γιατρό αν σου κόβεται η ανάσα τη νύχτα, ξυπνάς ιδρωμένος ή έχεις υπνηλία όλη μέρα. Μπορεί να πάσχεις από υπνική άπνοια, που εμποδίζει τη ροή του αέρα κι αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη ή εγκεφαλικό. Μάλλον χρειάζεσαι συσκευή άπνοιας CPAP, ώστε οι αεραγωγοί σου να είναι ανοιχτοί τη νύχτα. Αν βρίσκεσαι σε καλή φυσική κατάσταση και δεν έχεις άπνοια, οι επιλογές είναι εμφύτευμα μαλθακής υπερώας ή εγχείρηση για να ξανασχηματιστούν οι αεραγωγοί σου.

Τρίξιμο στις Αρθρώσεις

«Αυτό συνήθως οφείλεται σε μία από τις παρακάτω αιτίες: τένοντες που τρίβονται στις αρθρώσεις, φυσαλίδες αέρα ή αρθρώσεις που βρίσκονται ελαφρώς εκτός θέσης» σου λέει ο C. David Geier, διευθυντής του Αθλητιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Πήγαινε στο Γιατρό αν «αισθάνεσαι πόνο, πρήξιμο, μάγκωμα ή σε περίπτωση που τα συμπτώματα περιορίζουν τη δυνατότητά σου να γυμνάζεσαι ή να κάνεις άλλα αθλήματα». Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να προέρχεται από ρήξη μηνίσκου, ενώ στον αστράγαλο μπορεί να σημαίνει αρθρίτιδα ή κατεστραμμένοι τένοντες. Αν έχεις τέτοιους θορύβους από μικρή ηλικία (πράγμα ασυνήθιστο), θα αυξηθούν καθώς μεγαλώνεις.

Γουργουρητό στο Στομάχι

«Το έντερό σου καθαρίζει τον εαυτό του. Ανάμεσα στα γεύματα, το γαστρεντερικό σου σύστημα περνά ανά δύο ώρες μια σειρά από συχνά θορυβώδεις διεργασίες, μέχρι να αποβάλει από τον οργανισμό τα υπολείμματα των τροφών» σου λέει ο William Chey, υπεύθυνος έκδοσης του American Journal of Gastroenterology. «Αν το στομάχι σου γουργουρίζει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φας» λέει ο Chey.

Πήγαινε στο Γιατρό αν το θορυβώδες έντερό σου συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο, ειδικά αν ακούς υγρά να μετακινούνται καθώς πιέζεις την κοιλιά σου. Σπανίως τα εντόσθιά σου μπορεί να συστέλλονται υπερβολικά πολύ ή λίγο. Επίσης, μπορεί να πάσχεις από πυλωρική στένωση και να χρειάζεσαι εγχείρηση.

Τρίξιμο στο Σαγόνι

Αν ο ήχος είναι δυνατός και οξύς, τότε κάτι πάει στραβά με την κροταφογναθική σου άρθρωση. Είτε ο χόνδρος είτε η άρθρωση της άνω ή της κάτω γνάθου σου δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι. «Αυτό, όμως, δεν είναι απαραιτήτως και πρόβλημα» λέει ο James Ess, επίκουρος καθηγητής στη Mayo Clinic.

Πήγαινε στο Γιατρό αν το σαγόνι σου «κλειδώνει» ή δεν ανοιγοκλείνει μέχρι το τέρμα. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της νύχτας σφίγγεις το σαγόνι σου, εξέτασε το ενδεχόμενο της μασέλας ή του νάρθηκα, για να περιορίσεις την ένταση σε αυτήν την περιοχή, η οποία θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου να χειροτερέψει την κατάσταση και να προκαλέσει πόνο. Γενικά, αν έχεις προβλήματα, μην καταπονείς το σαγόνι σου. Απόφευγε τις τσίχλες και τα φαγητά που απαιτούν πολύ μάσημα.

Σφύριγμα στη Μύτη

«Η αιτία είναι ο αέρας που κινείται μέσα από μία στένωση στη μύτη» λέει η Ishman. Πιθανόν να είσαι απλώς μπουκωμένος. Το να φυσήξεις τη μύτη σου λογικά θα βοηθήσει, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, περίμενε μέχρι να υποχωρήσει το συνάχι. Για να το επισπεύσεις, δοκίμασε κάποιο ρινικό αλατούχο διάλυμα ή σπρέι στεροειδών.

Πήγαινε στο Γιατρό αν το σφύριγμα ξεκίνησε αμέσως μετά από κάποιον τραυματισμό. Ενα χτύπημα στο πρόσωπο (ή ακόμα και το εξαντλητικό σκάλισμα της μύτης) μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του ρινικού διαφράγματος (πρόκειται για την εμφάνιση τρύπας στα τοιχώματα μεταξύ των ρινικών οδών), που πιθανόν χρειάζεται εγχείρηση. Κατά τη διάρκειά της θα χρησιμοποιηθεί χόνδρος από άλλο σημείο του σώματός σου (π.χ. αυτί) για να καλυφθεί η περιοχή.

Εμβοές

Τα ήπια κουδουνίσματα που ακούς στο αυτί ονομάζονται εμβοές. Το θέμα, όμως, είναι αν βρίσκονται στην πραγματικότητα μες στο κεφάλι σου. «Ο εγκέφαλός σου παρερμηνεύει διάφορα ηλεκτρικά σήματα σαν θόρυβο» λέει ο Samual Selesnick, αντιπρόεδρος του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας στο Weill Cornell. Η αιτία μπορεί να είναι βλάβη στο έσω αυτί. Χρησιμοποίησε ωτασπίδες όταν εκτίθεσαι σε δυνατό θόρυβο.

Πήγαινε στο Γιατρό αν οι εμβοές είναι συνεχείς και μόνο στο ένα αυτί. Αυτό πιθανόν να σημαίνει λοίμωξη ή διαταραχή στο εσωτερικό του. «Παρ’ όλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει αιτία, κατά συνέπεια δεν υπάρχει και θεραπεία» λέει ο Selesnick.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι ξυπνάνε μεταξύ 3 και 4 τα ξημερώματα

Προσοχή: Έχετε αϋπνία; – Ίσως κινδυνεύετε με εγκεφαλικό

Ιαπωνική έρευνα: Αυτός είναι ο τρόπος για να σταματήσει το μωρό σας να κλαίει τα βράδια

Αμερικανίδα πνευμονολόγος: Είμαστε πολύ ευάλωτοι στον κοροναϊό όταν κοιμόμαστε

Αν θέλετε να είστε υγιείς και έξυπνοι ρίξτε έναν υπνάκο – Δείτε για πόση ώρα (πίνακας)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr