Σύμφωνα με τελευταία μελέτη για σοβαρές ασθένειες και τραυματισμούς, η οποία έγινε σε 188 χώρες, οι άνθρωποι μπορεί να ζουν πολύ περισσότερο από ότι παλιά, όμως οι περισσότεροι ζουν πιο πολλά χρόνια άρρωστοι.
Η εικόνα της γενικής υγείας έχει βελτιωθεί αρκετά σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω κυρίως της προόδου στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο HIV/AIDS ή η ελονοσία, όπως και τα κέρδη που καταγράφονται στις προσπάθειες καταπολέμησης των μητρικών και παιδικών ασθενειών.
Όσο το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, τόσο αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό και το προσδόκιμο υγιούς ζωής.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, δείχνει πως περισσότεροι άνθρωποι ζουν πιο πολλά χρόνια ασθενείς ή ανάπηροι.
«Ο κόσμος έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην υγεία, αλλά τώρα η πρόκληση είναι να επενδύσουμε στην εξεύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων πρόληψης και θεραπείας των κυριότερων αιτίων ασθένειας και αναπηρίας», σημείωσε ο Θίο Βος, καθηγητής στο Institute of Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά τη γέννηση αυξήθηκε και για τα δύο φύλα κατά 6,2 έτη, από τα 65,3 το 1990 στα 71,5 το 2013. Το προσδόκιμο υγιούς ζωής αυξήθηκε επίσης, κατά 5,4 χρόνια, από τα 56,9 το 1990 στα 62,3 το 2013.
Το προσδόκιμο υγιούς ζωής προσδιορίζεται λαμβανομένων υπόψη τόσο της θνησιμότητας, όσο και των επιπτώσεων που έχουν μη θανατηφόρες παθήσεις και χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, οι πνευμονοπάθειες, ο διαβήτης ή οι σοβαροί τραυματισμοί.
Στις περισσότερες από τις 188 χώρες που πραγματοποιήθηκε η μελέτη, οι μεταβολές στο προσδόκιμο υγιούς ζωής από το 1990 ως το 2013 ήταν «σημαντικές και θετικές», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Σε ορισμένες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Παραγουάη και η Λευκορωσία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής μειώθηκε. Στο Λεσότο και στη Σουαζιλάνδη, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 2013 αναμένεται να ζήσουν 10 λιγότερα χρόνια υγιείς από εκείνους που είχαν γεννηθεί 20 χρόνια νωρίτερα.