Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ποικιλομορφία των Ελλήνων αποδεικνύει τη συνέχεια τους από την αρχαιότητα

Η ποικιλομορφία των Ελλήνων αποδεικνύει τη συνέχεια τους από την αρχαιότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η μελέτη των φυλετικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών στους αρχαίους πολιτισμούς έχει γοητεύσει από καιρό ιστορικούς, ανθρωπολόγους και ιστορικούς τέχνης.

Όταν πρόκειται για την Ελλάδα, έναν πολιτισμό με βαθιά ιστορική επιρροή, το ζήτημα της φυλετικής σύνθεσης και της συνέχειας ανά τους αιώνες έχει προκαλέσει συχνά συζητήσεις.

Εξετάζοντας τη φυσική ανθρωπολογία, τα λογοτεχνικά αρχεία και τις καλλιτεχνικές απεικονίσεις, μπορούμε να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη κατανόηση της φυλετικής συνέχειας στην Ελλάδα από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

1. Φυλετική συνέχεια στην Ελλάδα: Διναρικά-Αλπικά-Μεσογειακά Στοιχεία

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της φυσικής ανθρωπολογίας είναι ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει φυλετική συνέχεια σε όλη την ιστορία της.

Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως και οι σύγχρονοι απόγονοί τους, αποτελούνταν κυρίως από τρία βασικά φυλετικά στοιχεία: το Διναρικό, το Αλπικό και το Μεσογειακό.

Αυτοί οι φυλετικοί τύποι εξακολουθούν να επικρατούν στην Ελλάδα σήμερα, υποδηλώνοντας μια συνέχεια που εκτείνεται σε χιλιετίες.

Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στον φυλετικό τύπο μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων αριστοκρατών, των απλών πολιτών και των εγκληματιών, γεγονός που υποδηλώνει ένα σταθερό δημογραφικό σε διάφορα κοινωνικά στρώματα.

Μεσογειακός τύπος: Χαρακτηρίζεται από σκούρα μαλλιά και μάτια, μακρύ κρανίο, στενό πρόσωπο και αδύνατη σωματική διάπλαση, ο μεσογειακός τύπος πιστεύεται ότι σχετίζεται με τους πρώτους δημιουργούς πολιτισμού στην Εύφορη Ημισέληνο [Συρία] και εκτείνεται σε ένα ευρύ γεωγραφικό εύρος, από τον Ατλαντικό στην Ινδία.

Διναρικοί και Άλπικοί τύποι: Ενώ ο Διναρικός τύπος χαρακτηρίζεται από μακρύ πρόσωπο, ράμφη μύτη και ψηλό ανάστημα, ο αλπικός τύπος παρουσιάζει μια πιο στιβαρή κατασκευή με φαρδύ κρανίο και καστανά μαλλιά, που είναι κοινό σε όλη την Κεντρική Ευρώπη και εκτείνεται στην Ελλάδα.

Αυτή η συνέχεια ευθυγραμμίζεται με τα σύγχρονα ευρήματα, υποδηλώνοντας ότι ο λαός της Ελλάδας έχει διατηρήσει αυτά τα βασικά φυλετικά στοιχεία για χιλιάδες χρόνια.

2. Μελαχρινοί και Ξανθοί στην Αρχαία Ελλάδα

Η ελληνική βιβλιογραφία παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για τη φυλετική ποικιλομορφία του πληθυσμού.

Οι αρχαίες ελληνικές γραφές αναφέρουν τόσο μελαχρινά όσο και ξανθωπά άτομα, παρόμοια με την παραλλαγή που παρατηρείται στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες δεν απέδιδαν καμία μορφή υπεροχής σε έναν τύπο έναντι του άλλου, αποδεικνύοντας ότι, σε αντίθεση με μερικούς μεταγενέστερους πολιτισμούς, η φυσική εμφάνιση δεν συνδεόταν άμεσα με την κοινωνική ή πολιτιστική κυριαρχία.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες υποθέσεις που έγιναν σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπου η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα συχνά συνδέθηκε με τις τάξεις των ευγενών ή των πολεμιστών.

Στην Ελλάδα, ο πληθυσμός διατηρούσε μια ισορροπημένη άποψη, με μελαχρινά και ανοιχτόχρωμα άτομα να συνυπάρχουν χωρίς να ευνοείται κανείς στα ιστορικά κείμενα ή την τέχνη.

3. Ελληνική Τέχνη: Μια κυριαρχία των μελαχρινών τύπων

Η αρχαία ελληνική τέχνη, γνωστή για την ομορφιά και την ακρίβειά της, παρέχει πολύτιμα οπτικά αρχεία της εμφάνισης του πληθυσμού.

Τα αγάλματα, οι τοιχογραφίες και η κεραμική απεικονίζουν κυρίως άτομα με μελαχρινά χαρακτηριστικά —σκούρα μαλλιά και μάτια— με μόνο μια μικρή μειοψηφία μορφών να εμφανίζονται ως ξανθά μαλλιά.

Ακόμη και αυτά που απεικονίζονται ως ανοιχτόχρωμα είναι σπάνια τόσο ελαφριά όσο οι Βορειοευρωπαίοι και τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, όπως η σωματική διάπλαση, παραμένουν συνεπή με τα μελαχρινή αντίστοιχά τους.

Αυτή η παρατήρηση υπογραμμίζει την ιδέα ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σε μεγάλο βαθμό μεσογειακοί στην εμφάνιση, με κάποια διαφοροποίηση αλλά μικρή απόκλιση από αυτόν τον κανόνα.

Υποστηρίζει επίσης την απόδειξη ότι οι ξανθοί τύποι, ενώ ήταν παρόντες, δεν ήταν τόσο συνηθισμένοι και δεν διέφεραν σημαντικά στη σωματική διάπλαση από τους μελαχρινούς τύπους.

4. Ελληνικές Αυτοπεριγραφές: Ένας Άνθρωπος Ενδιάμεσης Μελάγχρωσης

Οι αρχαιοελληνικές περιγραφές του εαυτού τους, καθώς και οι περιγραφές άλλων λαών, παρέχουν επιπλέον σαφήνεια στη φυλετική τους ταυτότητα.

Οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους ως ενδιάμεσους στη μελάγχρωση μεταξύ των Βορειοευρωπαίων -που συχνά περιγράφονται ως ξανθοί «βάρβαροι»- και των μελαχρινών λαών της Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής.

Αυτή η τοποθέτηση αντικατοπτρίζει τόσο τη γεωγραφική όσο και την πολιτιστική πραγματικότητα της Ελλάδας: έναν πολιτισμό που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, απορροφώντας επιρροές από το καθένα και υπάρχει σε ένα φυλετικό φάσμα που γεφυρώνει βόρειους και νότιους πληθυσμούς.

Οι σύγχρονοι Έλληνες, επίσης, συνεχίζουν να επιδεικνύουν αυτή την ενδιάμεση μελάγχρωση, ενισχύοντας περαιτέρω την ιδέα της φυλετικής συνέχειας στην περιοχή.

Συνοπτικά, τα ανθρωπολογικά, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά στοιχεία δείχνουν μια σαφή φυλετική συνέχεια στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η κυριαρχία των διναρικών, των αλπικών και των μεσογειακών φυλετικών τύπων παρέμεινε σταθερή, με τα μελαχρινά και τα ξανθά άτομα να είναι παρόντα σε όλη την ιστορία.

Η ελληνική τέχνη και η λογοτεχνία αντικατοπτρίζουν μια κοινωνία που εκτιμούσε εξίσου αυτά τα γνωρίσματα, χωρίς να εξυψώνει έναν τύπο έναντι του άλλου.

Οι περιγραφές των ίδιων των Ελλήνων υποδηλώνουν ότι θεωρούσαν τη μελάγχρωση τους ως ενδιάμεσο μεταξύ των πιο χλωμών λαών του βορρά και των πιο σκοτεινών λαών του νότου – μια αντίληψη που επιμένει στη σύγχρονη εποχή.

Μέσα από αυτά τα ευρήματα, μπορούμε να εκτιμήσουμε τη διαρκή κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων, όχι μόνο στον πολιτισμό και τη διάνοιά τους αλλά και στα φυσικά χαρακτηριστικά των απογόνων τους, οι οποίοι συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη αλλά ενοποιημένη φυλετική σύνθεση των προγόνων τους.

Σημειώσεις τέλους:

Ο μεσογειακός τύπος ορίζεται από σκούρα μαλλιά, σκούρα μάτια, δέρμα που μαυρίζει εύκολα, μακρύ κρανίο, στενό πρόσωπο και αδύνατο σώμα.

Το βραχυκεφαλικό αναφέρεται σε άτομα με πλατιά κρανία, ενώ το δολιχοφαλικό αναφέρεται σε άτομα με μακρύ κρανίο και το μεσοκεφαλικό είναι μια ενδιάμεση μορφή.

Ο αλπικός τύπος είναι διαδεδομένος σε όλη την Κεντρική Ευρώπη και χαρακτηρίζεται από φαρδιά κρανία, καστανά μαλλιά και εύσωμη κατασκευή.

Ο σκανδιναβικός τύπος, κοινός στη Βόρεια Ευρώπη, διαθέτει ξανθά ίσια μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια, στενό πρόσωπο και ψηλότερο μέτωπο.

Ο Διναρικός τύπος έχει μακρύ πρόσωπο, ράμφη μύτη, κοντό κρανίο και ψηλή, αδύνατη κατασκευή.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ξανθά μαλλιά αποτελούσαν μόνο ένα μικρό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, ευθυγραμμιζόμενο με τα σύγχρονα στοιχεία.

ΠΗΓΗ: thearchaeologist.org

ΠΗΓΗ: greecehighdefinition

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας έστειλε C-130 στον Λίβανο για να πάρει Ελλαδίτες και Κυπρίους – Δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας (βίντεο)

«Έλληνες και Κύπριοι» μεταδίδει η ΕΡΤ – Οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες;

Επίθεση στον Νίκο Δένδια από Μαρία Ζαχάροβα και εξωνημένους ρωσόψυχους

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται και κανείς δεν ξέρει γιατί

Βιοτσίπ που περιέχει DNA για βιοϋπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr