Διαβάστε σχετικά για Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, Μαλεσίνα, Ρήγμα Αταλάντης, Σεισμός, Φθιώτιδα,
Ιδιαίτερα αισθητός και μεγάλης διάρκειας σεισμός σημειώθηκε στη 01:08 και ακολούθησε και δεύτερη σεισμική δόνηση στις 1:09 τα ξημερώματα της Τρίτης.
Το επίκεντρο εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Φθιώτιδα και την Εύβοια, ανοικτά της Μαλεσίνας και σημειώθηκε στο νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο ήταν επιφανειακός αφού το βάθος του ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έχει γίνει αισθητός από την Θεσσαλία έως και την Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός μετρήθηκε 5,2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.
Και η δεύτερη σεισμική σεισμική δόνηση μετρήθηκε 5,2 Ρίχτερ.
Στη 1:13 σημειώθηκε και νέα μετασεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα “δεν μπορούμε ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο είναι σχετικά καθυσηχαστικό το γεγονός ότι ακολούθησαν άλλες τρεις μικρότερες σεισμικές δονήσεις, που είναι σημάδι εκτόνωσης του φαινομένου”.
Το θετικό σημείο πάντως είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα εκτονώθηκε σε δύο σεισμούς και όχι σε έναν μεγάλο.
Το επίσης θετικό είναι ότι οι πρώτοι σεισμοί που ακολούθησαν ήταν επίσης μεγάλοι, 4 Ρίχτερ και 3,6 Ρίχτερ, αλλά σε μειούμενη ένταση.
Που σημαίνει σύμφωνα με τον επιφανή σεισμολόγο ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι φυσιολογική ωστόσο όπως επεσήμανε ακόμη μελετούμε το φαινόμενο και δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.
Επίσης αυτό που εξηγεί ότι έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί είναι τόσο οι πρώτες σεισμικές δονήσεις όσο και οι μετασεισμοί είχαν μικρό εστιακό βάθος, από 2 – 10 χιλιόμετρα.