Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχία για την επάρκεια φυσικού αερίου λόγω διακοπής λειτουργίας της Ρεβυθούσας

Ανησυχία για την επάρκεια φυσικού αερίου λόγω διακοπής λειτουργίας της Ρεβυθούσας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανησυχίες για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα, λόγω της προγραμματισμένης διακοπής λειτουργίας του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα από τον ΔΕΣΦΑ, η οποία έχει προγραμματιστεί από τις 22 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου 2025 εκφράζουν οι Motor Oil και Enaon Eda.

Mε επιστολή τους προς προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της εισήγησης της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. με τις μεταβατικές ρυθμίσεις για την περίοδο εκτέλεσης εργασιών σύνδεσης του νέου Σταθμού Συμπίεσης Απαερίων στο Σταθμό ΥΦΑ Ρεβυθούσας οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι το διάστημα διακοπής είναι πολύ μεγάλο και δημιουργεί προβλήματα.

Ειδικότερα, η Motor Oil επισημαίνει ότι αν η ημερήσια ζήτηση υπερβεί τις 165 εκατομμύρια κιλοβατώρες (KWh) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα επάρκειας.

Η Motor Oil υπογραμμίζει την εξάρτηση του νότιου συστήματος φυσικού αερίου από τη Ρεβυθούσα και προτείνει την ανάπτυξη επιπλέον σημείων εισόδου, όπως το προτεινόμενο Πλωτό Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) της Dioriga Gas, για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού.

Επισημαίνει επίσης ότι η ροή φυσικού αερίου από τον Βορρά προς τον Νότο είναι περιορισμένη σε λιγότερο από 165 εκατομμύρια KWh ημερησίως, μέχρι την ένταξη στο σύστημα των σταθμών συμπίεσης στην Κομοτηνή και την Αμπελιά και η διακοπή της λειτουργίας της Ρεβυθούσας εκθέτει τους Έλληνες καταναλωτές σε κίνδυνο έλλειψης αερίου.

Όπως σημειώνει η εταιρία στην αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού δεν συμβάλει ούτε το FSRU της Αλεξανδρούπολης ούτε οποιαδήποτε μελλοντική εγκατάσταση ΥΦΑ κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα του συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο του 2025 η ημερήσια ζήτηση έφθασε στα ιστορικά υψηλά επίπεδα της τάξεως των 357.000.000 KWh εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και των αυξημένων εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τα Βαλκάνια.

«Είναι σαφές, λέει η Motor Oil, πως σε περιόδους αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από τα ενεργά σημεία εισόδου του βόρειου τμήματος δηλαδή από το Σιδηρόκαστρο και τη Νέα Μεσημβρία ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η διασύνδεση Κήποι με την Τουρκία είναι ανενεργή και ότι δεν υπάρχει ακόμη δυνατότητα αντίστροφης ροής από τον IGB.

»Παρότι λειτουργούν δυο αγωγοί φυσικού αερίου μεταξύ των συστημάτων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας η απευθείας εισαγωγή αερίου είναι εφικτή μόνο από το Σιδηρόκαστρο καθώς η εισαγωγή μέσω IGB προϋποθέτει τη διαμετακόμιση αερίου μέσω του ακριβότερου TAP».

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο ΔΕΣΦΑ οφείλει να διασφαλίσει σε συνεργασία με τον διαχειριστή του IGB τα ίδια δικαιώματα για τους Έλληνες χρήστες δηλαδή τη δυνατότητα να εισάγουν αέριο απευθείας και με χαμηλό κόστος από τη Βουλγαρία αξιοποιώντας όλες τις υφιστάμενες διασυνδέσεις.

Αντίστοιχα η Motor Oil θεωρεί ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως ο διασυνδετικός αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και οποιαδήποτε μελλοντική διασύνδεση θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα εισαγωγών αερίου και δεν θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εξαγωγές.

Από την πλευρά της η Enaon Eda ότι η θέσπιση των υπό διαβούλευση μεταβατικών ρυθμίσεων ιδίως κατά το προτεινόμενο χρονικό διάστημα, θα επιφέρει διαταραχή της ασφάλειας εφοδιασμού στα Δίκτυα Διανομής της Enaon EDA που τροφοδοτούνται με ΥΦΑ μέσω εικονικής διασύνδεσης.

«Είναι απολύτως σαφές, ότι η παροχή της υπηρεσίας Φ-ΥΦΑ για την τροφοδοσία των Aπομακρυσμένων Δικτύων Διανομής της Enaon EDA, συνδέεται άρρηκτα και εξαρτάται από την λειτουργία της εγκατάστασης ΥΦΑ.

»Κατά τον χρόνοσυντήρησης της εγκατάστασης ΥΦΑ δεν θα είναι εφικτή η δέσμευση χρονοθυρίδας και η Υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγού Φ-ΥΦΑ (Υπηρεσία Φ-ΥΦΑ), συνεπώς και η ασφαλής τροφοδοσία των Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής» τονίζει και προσθέτει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιήσει Απομακρυσμένα Δίκτυα Διανομής στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και την Φλώρινα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η ενεργοποίηση του δικτύου στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, ενώ εντός Μαΐου 2025, προβλέπεται η ενεργοποίηση του δικτύου μέσης πίεσης στα Ιωάννινα για την τροφοδοσία αρχικά βιομηχανικών καταναλωτών.

Το σύνολο των ανωτέρω απομακρυσμένων δικτύων τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

Η εταιρεία εκφράζει την έντονη ανησυχία για την περίοδο και τη διάρκεια της συντήρησης της εγκατάστασης ΥΦΑ από 22/04/25 έως 11/05/25, καθώς αυτό το χρονικό διάστημα ενδέχεται να υπερβεί σε σημαντικό βαθμό την περίοδο αυτονομίας που διασφαλίζουν οι εγκατεστημένες δεξαμενές LNG για την αδιάλειπτη τροφοδοσία τελικών καταναλωτών.

Και ζητά είτε τη μετάθεση των εργασιών συντήρησης είτε ο χρόνος διακοπής της υπηρεσίας φόρτωσης να συρρικνωθεί σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

ΠΗΓΗ: ienergeia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Chevron ενδιαφέρεται για τη διεξαγωγή ερευνών σε δύο επιπλέον θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης

25 βουλευτές της ΝΔ απορούν γιατί δεν «έπεσε» ακόμα το κεφάλι του Τσάφου

Αλέξης Τσίπρας: Νέα Εθνική πυξίδα – Ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα η απάντηση στις ραγδαίες γεωπολιτικές μετατοπίσεις

Η Chevron ζητά παράταση για την εξόρυξη πετρελαίου στη Βενεζουέλα

Αντώνης Σαμαράς για δηλώσεις Ν. Τσάφου: «Είναι αδιανόητα πρωτόγνωρα και απαράδεκτα πράγματα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr