


Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, η Ελλάδα σείστηκε από μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις σε 264 πόλεις, τιμώντας τη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα.
Στην Αθήνα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας από τις 09.30 το πρωί, εκφράζοντας την οργή και τη θλίψη τους.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο το άγαλμα Βενιζέλου, καθώς και σε πόλεις όπως η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα και τα Ιωάννινα.
Στη Λάρισα, η κεντρική πλατεία γέμισε από πολίτες που απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα, ενώ στα Χανιά, η πόλη πλημμύρισε από διαδηλωτές που ζήτησαν δικαιοσύνη.
Στην Καλαμπάκα, μαθητές και κάτοικοι τίμησαν τη μνήμη των τριών κοριτσιών της οικογένειας Πλακιά που χάθηκαν στο δυστύχημα.
Παρά τη γενική ειρηνική φύση των διαδηλώσεων, στην Αθήνα σημειώθηκαν επεισόδια όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με μολότοφ στο προαύλιο της Βουλής, οδηγώντας σε συλλήψεις και προσαγωγές.
Οι πόλεις ξεσηκώθηκαν
Η Παρασκευή 28/02/25 αποτέλεσε ορόσημο συλλογικής μνήμης και διεκδίκησης, με τους πολίτες να απαιτούν δικαιοσύνη και διαφάνεια για την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα.
Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών.
Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκε μεγαλειώδες συλλαλητήριο για να τιμήσει τη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, δύο χρόνια μετά το τραγικό συμβάν.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για δικαιοσύνη.
Η πορεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Αριστοτέλους, με τους συμμετέχοντες να τηρούν ενός λεπτού σιγή και να φωνάζουν τα ονόματα των θυμάτων.
Η μητέρα της 22χρονης Αγάπης Τσακλίδου, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα, ανέβηκε στο βήμα και συγκίνησε το πλήθος με την ομιλία της.
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, σημειώθηκαν επεισόδια στον σταθμό του ΟΣΕ, όταν ομάδα ατόμων εκτόξευσε πέτρες και φωτοβολίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή.
Πάτρα: Μεγάλος αριθμός δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών κατέκλυσε το κέντρο της πόλης, απαιτώντας δικαιοσύνη για τα θύματα και διαφάνεια στις έρευνες.
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου, γεμίζοντας ασφυκτικά την περιοχή και τους γύρω δρόμους.
Η παρουσία μαθητών ήταν ιδιαίτερα έντονη, με την πλατεία να γεμίζει αρκετή ώρα πριν τις 11.00 π.μ.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, πραγματοποιήθηκε θεατρικό δρώμενο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.
Ηράκλειο: Οι κάτοικοι της πόλης συμμετείχαν μαζικά σε πορεία διαμαρτυρίας, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων και ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης.
Λάρισα: Η κεντρική πλατεία γέμισε από πολίτες που απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα, με ιδιαίτερη αναφορά στα τρία κορίτσια της οικογένειας Πλακιά που χάθηκαν στο δυστύχημα.
Η Λάρισα συμμετείχε στην πανελλαδική κινητοποίηση για τα δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για δικαιοσύνη και αποδοχή ευθυνών για το δυστύχημα.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά Λαρισαίοι, φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ με απόφαση του Συλλόγου Επιχειρηματιών της Εστίασης και του Εμπορικού Συλλόγου, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για ένα 24ωρο.
Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε πορεία που κατέληξε στην πλατεία του ΟΣΕ, όπου και έγινε η αποκάλυψη της αναβάθμισης του μνημείου της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Ιωάννινα: Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τις οικογένειες των θυμάτων και απαιτώντας μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον.
Χανιά: Η πόλη πλημμύρισε από διαδηλωτές που ζήτησαν δικαιοσύνη και διαφάνεια, συμμετέχοντας σε πορεία που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους.
Λαμία: Οι κάτοικοι της Λαμίας συμμετείχαν ενεργά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων και εκφράζοντας την ανάγκη για αλλαγές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ναύπλιο: Πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, απαιτώντας δικαιοσύνη και απονομή ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
Σέρρες: Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη, με τους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά, ζητώντας διαφάνεια και δικαιοσύνη για τα θύματα.
Η πόλη των Σερρών συγκεντρώθηκε σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, δύο χρόνια μετά το τραγικό συμβάν.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, μαθητών, γονέων και φορέων της πόλης.
Οι συμμετέχοντες κρατούσαν μαύρα μπαλόνια, ως ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας, και φώναζαν συνθήματα ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα και αποδοχή ευθυνών για το δυστύχημα.
Η συμμετοχή των πολιτών ήταν εντυπωσιακή, με την κεντρική πλατεία να «πλημμυρίζει» από κόσμο, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη.
Η Ρόδος ενώθηκε με ολόκληρη την Ελλάδα σε μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης και διαμαρτυρίας για τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα.
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου, καθιστώντας τη συγκέντρωση μία από τις μαζικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στο νησί.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τσουχτερό κρύο και βροχή, οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες κατέκλυσαν την πλατεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, με κεντρικό το «Δεν έχω οξυγόνο».
Η προσέλευση του κόσμου συνεχίστηκε μαζικά, με τις καμπάνες της εκκλησίας του Ευαγγελισμού να χτυπούν πένθιμα 57 φορές, μία για κάθε θύμα, στις 12.15, κατόπιν πρωτοβουλίας της Μητρόπολης Ρόδου.
Η Ζάκυνθος ενώθηκε με ολόκληρη την Ελλάδα.
Περισσότεροι από 4.000 πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Μάρκου, καθιστώντας τη συγκέντρωση μία από τις μαζικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί.
Η συμμετοχή ήταν καθολική, με φορείς, σωματεία, συλλόγους, συλλογικότητες, εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, αλλά και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να δίνουν το «παρών» στην κινητοποίηση. Καταστήματα, επιχειρήσεις και υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των οικογενειών των θυμάτων για απόδοση δικαιοσύνης.
Η πορεία διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα και να κρατούν πανό, απαιτώντας διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επιστροφή των διαδηλωτών στην πλατεία Σολωμού, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Στην Κέρκυρα χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομαρχία, κατακλύζοντας την πλατεία και τους γύρω δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχει γνωρίσει το νησί.
Η πορεία ξεκίνησε από τη Νομαρχία, διέσχισε τον δρόμο του Ορφέα και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Λιστόν, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα και να κρατούν πανό που απαιτούσαν δικαιοσύνη και διαφάνεια.
Η συμμετοχή ήταν καθολική, με πολίτες όλων των ηλικιών, φορείς, σωματεία και συλλόγους να δίνουν το «παρών», ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά ως ένδειξη συμπαράστασης.
Η Αμαλιάδα συμμετείχε δυναμικά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή τους για το τραγικό δυστύχημα.
Μετά τη συγκέντρωση, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία προς τον εγκαταλειμμένο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αμαλιάδας, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων και απαιτώντας δικαιοσύνη.
Η Αλεξανδρούπολη συμμετείχε στην πανελλαδική κινητοποίηση για τα δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για δικαιοσύνη και ασφαλέστερες μεταφορές.
Η Ξάνθη συμμετείχε στην πανελλαδική κινητοποίηση για τα δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση για τα 57 θύματα του δυστυχήματος.
Ακολούθησε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συμμετοχή φορέων, οργανώσεων, συλλόγων και πλήθους κόσμου.
Η πορεία κατευθύνθηκε σε κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα για δικαιοσύνη και να κρατούν πανό.
Η συμμετοχή των πολιτών ήταν εντυπωσιακή, με την Ξάνθη και τους γύρω δρόμους να είναι ασφυκτικά γεμάτοι από κόσμο. Πολλοί φορείς και οργανώσεις, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, η ΕΛΜΕ Ξάνθης και ο φοιτητικός σύλλογος Ξάνθης, εκπροσώπησαν τη συγκέντρωση.