


Το ανεξιχνίαστο εύφλεκτο υλικό, η «ορφανή» επιχωμάτωση και το χάος με τον σταθμάρχη – Τα βασικά ευρήματα της έρευνας
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα του πορίσματος της ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Παπαδημητρίου, το πρωί της Πέμπτης 27/02 – μία ημέρα πριν από τη θλιβερή επέτειο των δύο ετών και τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις.
Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» του Mega, ο κ. Παπαδημητρίου στάθηκε ιδιαίτερα στη λανθασμένη διαχείριση του χώρου του δυστυχήματος, επισημαίνοντας πως η Επιτροπή δεν εντόπισε στοιχεία που να υποδηλώνουν πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία επιχωμάτωσης ή απόκρυψης αποδεικτικών στοιχείων.
Το «μπάζωμα» και η απώλεια κρίσιμων στοιχείων
«Η διαχείριση του χώρου του δυστυχήματος ήταν εξ ολοκλήρου λανθασμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως χάθηκαν πολύτιμα ευρήματα που θα μπορούσαν να έχουν ρίξει άπλετο φως σε πιθανές παρατυπίες από την πρώτη στιγμή.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν προέκυψε κάποιος κεντρικός σχεδιασμός που να διέταξε το μπάζωμα ή την απόκρυψη στοιχείων.
«Κανείς δεν έχει καταθέσει κάτι τέτοιο σε εμάς.
»Η δική μου εκτίμηση, καθώς και της Επιτροπής, είναι ότι επικράτησε πλήρης άγνοια.
»Δεν υπήρχαν πρωτόκολλα, ούτε σχέδιο, ούτε γνώση του πώς έπρεπε να γίνει η διαχείριση.
»Η αποκατάσταση του χώρου αντιμετωπίστηκε σαν ένα απλό τροχαίο ατύχημα, αντί για μια σιδηροδρομική τραγωδία», τόνισε.
Το «αλαλούμ» με τον σταθμάρχη και τα λάθη στην επικοινωνία
Αναφερόμενος στον μοιραίο σταθμάρχη, ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε πως βρέθηκε αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, έχοντας μόλις έναν μήνα προϋπηρεσίας στη Λάρισα, παρότι για μια τέτοια θέση απαιτείται τουλάχιστον 1,5 χρόνος εκπαίδευσης.
«Κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας, ήταν ο μοναδικός σταθμάρχης.
»Σε μία ώρα έκανε 90 επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου – δύο φορές το λεπτό.
»Την ίδια στιγμή, αντιμετώπιζε πολλαπλά προβλήματα: ένας μεθυσμένος δημιουργούσε προβλήματα στις γραμμές, μια διάβαση είχε μπλοκαρισμένες μπάρες που χτυπούσαν συνεχώς, ενώ ο οδηγός του προαστιακού τον ειρωνευόταν.
»Μέσα στη σύγχυσή του, έκανε χειροκίνητα τη χάραξη της πορείας».
Παράλληλα, επεσήμανε πως και οι μηχανοδηγοί όφειλαν να επαναλάβουν την εντολή που έλαβαν, να ακινητοποιήσουν το τρένο και να ζητήσουν επιβεβαίωση από τον σταθμάρχη, κάτι που δεν συνέβη.
«Το να μπει ένας συρμός σε αντίθετη γραμμή δεν ήταν ασυνήθιστο – μάλιστα, εκείνη την ημέρα, λόγω βλάβης, τα τρένα ανέβαιναν από ανάποδη γραμμή.
»Ωστόσο, οι 11 κρίσιμες χαμένες στιγμές που επικαλούνται συνάδελφοι των μηχανοδηγών δεν επιβεβαιώθηκαν από την Επιτροπή».
Το μυστήριο της έκρηξης – Το άγνωστο εύφλεκτο υλικό
Όσον αφορά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφική φωτιά, ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχθηκε πως η Επιτροπή εξέτασε ενδελεχώς το ζήτημα, χωρίς όμως να καταλήξει σε απόλυτα βέβαια συμπεράσματα.
«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι επιβάτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς.
»Αναλύσαμε το έδαφος 29 ημέρες μετά, εξετάσαμε τα βίντεο και την κατάσταση των μηχανών.
»Τα δεδομένα μάς οδηγούν στο πιθανό σενάριο ύπαρξης 2,5 τόνων εύφλεκτου υλικού.
»Σύμφωνα με το ΑΠΘ, τα έλαια σιλικόνης δεν αρκούν για να προκαλέσουν τέτοιας έντασης φωτιά.
»Μία πιθανή εξήγηση είναι η παρουσία ξυλολίου – ενός πτητικού και εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η έρευνα, πάντως, παραμένει ανοιχτή».
Η ανεκπλήρωτη σύμβαση 717 και το ερώτημα της πρόληψης
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής στάθηκε στη σημασία της σύμβασης 717, η οποία, αν είχε ολοκληρωθεί, θα είχε προσθέσει κρίσιμες δικλίδες ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
«Η πλήρης εφαρμογή της θα είχε μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο δυστύχημα.
»Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπάρχει άμεση αιτιώδης σχέση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί.
»Σκεφτείτε το εξής: Θα επιβιβαζόσασταν ποτέ σε αεροπλάνο που προσγειώνεται σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο, γνωρίζοντας ότι ο μοναδικός ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας έχει μόλις έναν μήνα εμπειρίας;».