Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Καρυάτιδες, Κατερίνα Περιστέρη, Μακεδονία, Μακεδονικός Τάφος, Τύμβος Καστά,
Ο γρίφος της Κατερίνας Περιστέρη για την Αμφίπολη ότι “παρακάτω είναι ευχάριστα” λύθηκε.
Μαζί όμως λύθηκε και το αίνιγμα του τάφου, αφού ο σκελετός που βρέθηκε κάτω από το πάτωμα του τρίτου θαλάμου σε νέο τάφο σαν να ήθελαν να προστατεύσουν τον νεκρό από τους τυμφβωρύχους σύμφωνα με την αρχαιολόγο πρόκειται για εξέχουσα προσωπικότητα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη “το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Οι σφίγγες, οι Καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής”.
Για να συμπληρώσει μενόμηα ότι “αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη”.
Ενώ για το τέλος η αρχαιολόγος της Αμφίπολης φύλαγε το καλύτερο: “Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος”.