Νέα εντυπωσιακά ευρήματα έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη της Αγγελικής Κοταρίδη στην Βεργίνα, σε ένα νέο ασύλητο τάφο.
Μέσα στον τάφο βρέθηκαν αρκετά ταφικά δώρα, που αποτελούν σημαντικά ευρήματα.
Όπως σημειώνει η αρχαιολόγος από την σελίδα της στο Facebook αφού η Βεργίνα δεν έχει εκπρόσωπο τύπου και το υπουργείο Πολιτισμού δεν στέλνει δελτία τύπου, “στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ.”μακεδονικός”) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ… και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές”.
Δείτε τι έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η αρχαιολόγος Αγγελική Κοταρίδη:
Από ότι βλέπω… και κυρίως από ότι ακούω (το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς εδώ και δυο ώρες) υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανασκαφή μας…. λοιπόν, πριν το θέμα ξεφύγει, θα σας δώσω μερικές πληροφορίες, αλλά περισσότερα όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες…
Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ.”μακεδονικός”) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ… και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές.
Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.).
Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών….
Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου…. τα διάφορα “σκουπίδια” που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λ.π. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού…
Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας…