Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανοίγει η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα

Ανοίγει η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ενδεχόμενο είτε εμπορικής συμφωνίας για αγορά πυρηνικής ενέργειας από τη Βουλγαρία είτε ακόμη και συμμετοχής στο επενδυτικό σχήμα που θα διαμορφωθεί για την εγκατάσταση νέων αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Μια συζήτηση που άνοιξε μετά από μια αναφορά το περασμένο καλοκαίρι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια, ως μια πηγή που θα πρέπει να εξεταστεί από τη χώρα μας, και επανέφερε χθες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος, στο περιθώριο ημερίδας για την πυρηνική ενέργεια.

Ο κ. Τσάφος πάντως σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μυαλό ώστε να συζητάει όλες τις πιθανές λύσεις αλλά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πυρηνική ενέργεια.

Ετσι, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς PPA για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από τη γειτονική χώρα, η οποία όπως είναι γνωστό προωθεί την εγκατάσταση δυο ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων στο Σταθμό που σήμερα έχει ισχύ 2.000 MW.

Πέραν αυτού η Ελλάδα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο επενδυτικό σχήμα που θα διαμορφωθεί για την εγκατάσταση των νέων αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει άφθονη ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Πάντως κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργανώθηκε από την εταιρεία Athlos Energy με έδρα την Ελβετία η οποία προωθεί την εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SRM) ο κ. Τσάφος ήταν αρκετά επιφυλακτικός με την προοπτική εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσάφος υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε σε μια γειτονιά του πλανήτη με πυρηνικές δυνάμεις όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αίγυπτος γεγονός που σημαίνει ότι δεν είμαστε προστατευμένοι από τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας.

Αναφέρθηκε στο ευρύ πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ το οποίο δημιουργεί ανάγκες για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, αν και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να μειώσει το κόστος εξισορρόπησης.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλα τα πυρηνικά έργα μικρά ή μεγάλα παρουσιάζουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις προϋπολογισμών και χρονικές καθυστερήσεις, ενώ για να γίνουν απαιτούνται τεράστια κεφάλαια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας μιλώντας στην ίδια ημερίδα, υπογράμμισε την ανάγκη ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας όσο αυξάνεται η εγκατάσταση των ΑΠΕ και προχωρεί ο εξηλεκτρισμός, αλλά τόνισε ότι η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι απόφαση της πολιτείας. Υπογράμμισε ακόμη ότι μείζον ζήτημα είναι η χωροθέτηση των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων και κατέληξε θα πρέπει να υπάρξει σε βάθος ανάλυση για να ληφθούν αποφάσεις.

Επιφυλακτικός ήταν και ο καθηγητής Μάνος Κακαράς ο οποίος σημείωσε ότι δεν ισχύει η άποψη πως όσο πιο μικρός είναι ένας αντιδραστήρας τόσο πιο μικρά είναι τα κόστη και οι υπερβάσεις τόσο σε προϋπολογισμούς όσο και σε προθεσμίες λόγω ρυθμιστικών αναγκών. «Δεν είναι εύκολο να υποστηρίζεις κάτι, όπως τα πυρηνικά» είπε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία πολλά χρόνια δεν εκπαιδεύονται στη χώρα μας μηχανικοί πυρηνικής ενέργειας .

«Τα ενεργειακά σχέδια, κατέληξε, είναι μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να είναι βιώσιμες από μόνες τους. Δε θα τις χρηματοδοτήσει κανείς εάν δεν είναι βιώσιμες».

Πηγή: ienergeia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση Interview: Καθηλωμένη στο 25% η ΝΔ – Χωρίς κέρδη το ΠΑΣΟΚ – Κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ

Θράκη: Οι Βούλγαροι πάνε στην τουρκική Αδριανούπολη, τρώνε Ισκέντερ Κεμπάμπ και τρέχουν τα σάλια των Τούρκων

Βουλγαρία: Ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών – Βρέθηκαν πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά σε ορνιθοτροφείο

Σκωτικός Τύπος: Ελλάδα και Βενεζουέλα αντάλλαξαν μεγάλους αντιπροσώπους

Η Δούρου ρωτά τον Μητσοτάκη να πει τι συμφώνησε με τον Ζελένσκι: «Αφορά άραγε περαιτέρω αποδυνάμωση της άμυνας των νησιών μας;»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr