Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η χονδρική τιμή προδιαγράφει «φουσκωμένους» λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η χονδρική τιμή προδιαγράφει «φουσκωμένους» λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός,

Μετά από μικρή αποκλιμάκωση λίγων ημερών η τιμή του ηλεκτρισμού ρεύματος άρχισε πάλι να κινείται σε έντονα ανοδική τροχιά.

Με την τιμή χονδρικής μια ανάσα από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάνοντας μάλιστα άλμα άνω του 80% σε δύο ημέρες οι προοπτικές για χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο είναι δυσοίωνες.

Ιδιαίτερα δε όταν οι τιμές του φυσικού αερίου γεωπολιτικών αναταράξεων με ραγδαίες εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της Ουκρανίας όσο και στη Μέση Ανατολή δεν δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης και παραμένουν πέριξ των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την περασμένη Τρίτη η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) διαμορφώθηκε στα 1455,93 ευρώ/ΜWh αυξημένη κατά 33,8% σε σχέση με τη Δευτέρα.

Είναι η υψηλότερη τιμή του Αυγούστου μέχρι σήμερα με τη δεύτερη υψηλότερη (143,65 ευρώ/MWh) να αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στις 5 Αυγούστου.

Οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν την παραγωγή των αιολικών και μαζί με τα φωτοβολταϊκά φέρνουν κυρίαρχες τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με μερίδιο 44,29%.

To μερίδιο του φυσικού αερίου είναι στο 35,83% και των υδροηλεκτρικών στο 6,02% και οι εισαγωγές στο 9,22%.

Το ανώτατο όριο τιμής διαμορφώθηκε στις 9 το βράδυ στα 353,23 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη τιμή δεν έπεσε κάτω από τα 83 ευρώ/MWh.

Η μέση τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώνεται μέχρι τώρα στα 121,45 ευρώ/MWh.

Είναι χαμηλότερα από τη μέση τιμή του Ιουλίου που ξεπέρασε τα 133 ευρώ/MWh ωστόσο θα φανεί στην πορεία πώς θα διαμορφωθεί και αν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφύγει και πάλι στις επιδοτήσεις των λογαριασμών στα νοικοκυριά.

Αλλωστε με νομοθετική ρύθμιση έχει προβλεφθεί η έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο για ένα τρίμηνο προκειμένου να καλυφθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς.

Η ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης επιβάλλεται σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.

Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006.

Πάντως οι ανησυχίες προκαλούνται και από την πορεία του φυσικού αερίου με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσει και στα 50 ευρώ/MWh, μετά την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ και τους φόβους για ενδεχόμενη, πρόωρη διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυπριακή ΑΟΖ: Προχωρούν εντατικά οι διεργασίες για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Επίδομα θέρμανσης: Η διαδικασία αίτησης και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της επιδότησης

ΟΤΕ: Για 3η συνεχή χρονιά επίδοση «Α» στον δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI) για τις ESG πρακτικές του

Σύλληψη Τούρκου για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα της Βενεζουέλας

Υπογραφή νέου έργου από την ΗΛΕΚΤΩΡ στην Άνδρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr