«Η επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα κομβικό γεγονός στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, καθώς έφερε την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια, και το αναφαίρετο δικαίωμα του Ελληνικού λαού να χαράξει το μέλλον του», αναφέρει σε μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Σκωτικού Τύπου δια την Ελλάδα, Εμμανουήλ Γερακιός και συνεχίζει:
«Η Φιλική Εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε από Τέκτονες και λειτούργησε κυρίως από άνδρες με τεκτονικές αρχές, αποτέλεσε τον πυρήνα της επανάστασης, δίνοντας ώθηση και οργανωτικό πλαίσιο στην αγωνιστική προσπάθεια για ανεξαρτησία.
»Ο Σκωτικός Τύπος, με τις αρχές της ελευθερίας, ισότητας, αδελφότητας, και την πίστη στον αυτοπροσδιορισμό των εθνών, βρίσκει στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης μια βαθιά συνάφεια με τις δικές του αξίες και προσδοκίες.
»Η σημερινή εορτή, πέρα από μια αναγνώριση των θυσιών και της ηρωικής προσπάθειας των προγόνων μας, αποτελεί και μια εορτή για τον Σκωτικό Τύπο, ο οποίος βλέπει τις αιώνιες αξίες της ανθρωπότητας να ανθούν και να επιβιώνουν στο έδαφος και τα βράχια αυτής της χώρας.
Εμμανουήλ Γερακιός
»Από την εποχή της επανάστασης και μέχρι σήμερα, οι αρχές της ελευθερίας, ισότητας και αδελφότητας παραμένουν ζωτικές και καθοδηγητικές για την προσπάθεια του Ελληνικού Έθνους να προστατεύσει την ελευθερία του και να διαμορφώσει ένα δίκαιο και ανεξάρτητο μέλλον.
»Η συμβολή της τεκτονικής σκέψης και της Φιλικής Εταιρείας στην επανάσταση υπογραμμίζει την αξία της οργανωμένης δράσης και της πίστης σε ιδανικά που υπερβαίνουν τα ατομικά συμφέροντα και αγκαλιάζουν το κοινό καλό.
»Η σημερινή εορτή δεν είναι απλώς μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας προς το μέλλον.
»Στο πνεύμα του Σκωτικού Τύπου, αυτή η μέρα μας υπενθυμίζει την ανάγκη να διαφυλάξουμε και να προαγάγουμε τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, και της αδελφότητας, ενισχύοντας τον σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον αυτοπροσδιορισμό.
»Οι αιώνιες αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ελληνική Επανάσταση και τις οποίες πρεσβεύει ο Σκωτικός Τύπος, συνεχίζουν να είναι φάρος καθοδήγησης για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, και την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που σέβεται και τιμά την πολυμορφία και την ισότητα.
»Κλείνοντας, η σημερινή εορτή είναι μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι διαρκής και ότι οι αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η επανάσταση του 1821, καθώς και οι αρχές του Σκωτικού Τύπου, παραμένουν επίκαιρες και καθολικές», καταλήγει.
Σκωτικός Τύπος
Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:
Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°-3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της Μεγάλης Στοάς.
Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°-33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.
Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°-3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.