Το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2024 συνεδρίασε στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών (γωνία οδών Αχαρνών και Σουρμελή) ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ), δηλαδή οι ανώτεροι βαθμοί του ελευθεροτεκτονισμού (4-33), υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη δια την Ελλάδα, Εμμανουήλ Γερακιού.
Ο Εμμανουήλ Γερακιός στην εισήγησή του, που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook, απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους Έλληνες ελευθεροτέκτονες υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα συντάγματα του ΑΑΣΤ, σε κάθε χώρα μόνο «ένα Ύπατο Συμβούλιο υπάρχει».
Καμία άλλη ελευθεροτεκτονική δύναμη στην Ελλάδα «δεν μπορεί να έχει τα τυπικά [μας], δεν μπορεί να έχει αυτούς τους βαθμούς», διαμήνυσε.
Περί γάμου
Στη συνέχεια, αναφερόμενος σε μία σειρά από ζητήματα, μεταξύ άλλων είπε:
«Ξέρετε, δεν σκεφτόμαστε. Δεν σκεφτόμαστε και πέφτουμε σε αντιφάσεις», σημείωσε με νόημα και εξήγησε τι εννοούσε με τα ακόλουθα λόγια:
«Επειδή εμείς δεν θέλουμε να είμαστε χώρια από τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν, να σας πω ένα.
»Έγινε τόση φασαρία για τον γάμο μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου. Και κύριο επιχείρημα είναι αφού δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Μάλιστα…
»Για σκεφθείτε λοιπόν τώρα, κάποιος που είναι 65 ετών γνωρίζει μία κυρία 65 ετών και πάνε να παντρευτούν. Αυτοί τι περιμένουν; Ότι θα τεκνοποιήσουν; Όχι.
»Διότι ο γάμος δεν αναφέρεται στην τεκνοποίηση.
»Ο γάμος αναφέρεται στην παρέα και στις έννομες σχέσεις που είναι τα κληρονομικά, η υποχρέωση σε διατροφή και τα υπόλοιπα.
»Εύκολα λοιπόν λέμε πράγματα χωρίς να ψάχνουμε πιο πέρα.
»Έχουμε σκεφτεί ότι σε μία μονογονεϊκή οικογένεια το παιδί θα μεγαλώσει ή με μία γυναίκα ή με έναν άνδρα; Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει και πατέρας ή μητέρα ταυτόχρονα.
»Και θα πείτε “δεν μας αρέσει”. Είναι δικαίωμά σας να μην σας αρέσει.
»Αυτό που δεν είναι δικαίωμά μας είναι να επιβάλουμε τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει στους υπολοίπους χωρίς να υπάρχει το σημαντικό στοιχείο ότι από αυτό βλάπτεται η κοινωνία».
Η τήρηση των νόμων
Παρακάτω ο κ. Γερακιός εξέφρασε την ευχή, «είναι ευχή δική μου» είπε, «όλοι οι τέκτονες κάποτε να αποτελέσουν μία κοινότητα».
«Εδώ», συνέχισε, «τα πολιτικά κόμματα καταφέρνουν και συνυπάρχουν και έχουμε τη Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, βλέπουμε στελέχη να μετακινούνται και μια χαρά γίνονται.
»Και περισσότερο τσακώνονται μεταξύ τους οι του ιδίου παλαιού κόμματος από ό,τι τσακώνονται με αυτούς που έχουν εισπηδήσει.
»Η πορεία της κοινωνίας είναι η ένωση.
»Δεν είναι η διάλυση.
»Και τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στο αύριο;
»Η τήρηση των νόμων. Τίποτα άλλο».
Στην αίθουσα της συνεδρίασης, όπως και σε όλες τις ελευθεροτεκτονικές αίθουσες, «κυριαρχεί» το σύνθημα του Σκωτικού Τύπου «Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης», που υιοθετήθηκε όχι μόνο από τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση αλλά κι από όλους τους πατριώτες – κοινωνικούς αγωνιστές στην οικουμένη τους τελευταίους τρεις αιώνες.
«Είμαστε ελευθερόφρονες»
«Είμαστε ελευθερόφρονες»
Ο κ. Γερακιός προέβη και σε γενναία κριτική των παθογενειών του ελευθεροτεκτονισμού:
«Από εκεί που αριθμούσαμε κάποτε [στην Ελλάδα] 5 ή 6 χιλιάδες μέλη έχουμε φτάσει να είμαστε στα 1500. Κι εάν κάνω λάθος θέλετε δύο χιλιάδες; Έστω τόσο. Γιατί;
»Άλλαξε η κοσμοθεωρία του τεκτονισμού; Όχι.
»Άλλαξε η ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με αυτήν την κοσμοθεωρία; Όχι.
»Τι έχει αλλάξει, για σκεφθείτε; Έχει αλλάξει η προσέγγιση των τεκτονικών διοικήσεων προς τον τεκτονισμό και αναφέρομαι γενικά.
»Ο τεκτονισμός δεν έγινε ούτε για να εισπράττουμε τα μύητρα και τις συνδρομές, ούτε για να βολεύουμε τους ημετέρους για να κάνουμε δουλειές, ούτε τίποτα από αυτά.
»Έγινε για να δημιουργήσει ανθρώπους που σκέφτονται ελεύθερα.
»Βεβαίως και είμαστε αδελφότητα που ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον, είναι υποχρέωσή μας και έτσι βοηθάμε και την κοινωνία.
»Αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι ελευθερόφρονες».
Πανοραμική εικόνα της αίθουσας όπου συνεδρίασαν την Τετάρτη 6/3 τα μέλη του ΑΑΣΤ στην Αθήνα.
Μεγάλη Στοά και Ύπατο Συμβούλιο δεν είναι το ίδιο
Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:
Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°- 3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της οικείας Μεγάλης Στοάς.
Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°- 33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.
Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°- 3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.
Η άλλη κύρια εξέλιξη είναι ο Τύπος της Υόρκης, που καθιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα υπό την ονομασία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος το 1868, αφού η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας με απόφαση του Μεγάλου Διδασκάλου παραχώρησε σχετική άδεια στις 16 Φεβρουαρίου 1867 στο μέχρι τότε Διευθυντήριο, που διοικούσε από το 1864 τον υφιστάμενο Ελληνικό Τεκτονισμό (με πρώτες καταγεγραμμένες στοές στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Πάτρα, Σύρο, Λαμία και Άργος).
Το Ύπατο Συμβούλιο του 33° του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το έτος 1872, υπό του Δημητρίου Ροδοκανάκη που ανυψώθηκε στον 33° βαθμό από το Ύπατο Συμβούλιο της Σκωτίας, με εξουσιοδότηση για την ίδρυση Υπάτου Συμβουλίου στην Ελλάδα.
Το 1936, η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, και εδρεύει μέχρι σήμερα στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 19 και Σουρμελή, ενώ ο Σκωτικός Τύπος ήταν ο μόνος ενεργός Τεκτονικός Τύπος στην Ελλάδα μέχρι και το 1980.
Το Ύπατο Συμβούλιο για την Ελλάδα δέχεται μέλη, τέκτονες διδασκάλους, από τις δύο κανονικές μεγάλες στοές, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣτΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΕΜΣτΕ).
Που μπορείτε να βρείτε τον Σκωτικό Τύπο
Το ελληνικό Ύπατο Συμβούλιο υπό τον Εμ. Γερακιό αποτελεί το νόμιμο και κανονικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τεκτονικές παραδόσεις και δεκάδες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Αρείου Πάγου.
Ως νόμιμο και κανονικό Ύπατο Συμβούλιο διατηρεί αγαστές σχέσεις τόσο με το μητρικό των ΗΠΑ όσο και με το γαλλικό, που είναι το δεύτερο στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη.
Η συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ελλάδα, ο άξονας Ουάσιγκτον, Παρίσι, Αθήνα, είναι κι εδώ ισχυρός.
Το Ύπατο Συμβούλιο έχει την έδρα του στην οδό Σουρμελή 2 στην Αθήνα, ακριβώς δίπλα στο Μέγαρο της Μεγάλης Στοάς, γνωστό κι ως «Αχαρνών».
Το Ύπατο Συμβούλιο δέχεται μέλη από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές της χώρας μας, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΜΣΤΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΕΜΣΤΕ).
Για να «ακολουθήσει» κάποιος τον Σκωτικό Τύπο πρέπει να φέρει τους τρεις πρώτους βαθμούς του ελευθεροτεκτονισμού, που τους αποκτά μέσα από τη συμμετοχή σε κάποια από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές.