Μπαίνει τέλος όπως φαίνεται στην εισφορά που είχε επιβληθεί στις μονάδες αερίου, πριν 14 μήνες από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ienergeia.gr η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει μέχρι τέλος του μήνα θα περιλαμβάνονται σε ένα νομοσχέδιο και με άλλες ρυθμίσεις, που θα αφορούν την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου έργα ενεργειακού συμψηφισμού για επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο μέτρο συγκέντρωσε τα πυρά της αγοράς με στελέχη να κάνουν λόγο για ρύθμιση που ερχόταν ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Το μέτρο όπως είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2022 ο τότε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αφορούσε την εισαγωγή ειδικού τέλους ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει: «Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Έρχεται νέα πτώση στους λογαριασμούς ρεύματος
Τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο προορίζονταν για το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.
Ώστε να τροφοδοτήσει στη συνέχεια τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος.
Το μέτρο της εισφοράς το οποίο προκαλούσε σημαντική επιβάρυνση στους λογαριασμούς περιορίστηκε στη συνέχεια.
Συγκεκριμένα, με ρύθμιση που πέρασε το Μάρτιο του 2023 επιβλήθηκε εισφορά 5% επι της μέσης μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου.
Εκτιμάται ότι η πλήρης κατάργηση του θα συμπαρασείρει ακόμα περισσότερο προς τα κάτω τους λογαριασμούς ρεύματος.
Την ίδια ώρα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση του Green Tank (Τάσεις στην κατανάλωση & τις εισαγωγές ορυκτού αερίου – Δεκέμβριος 2023).
Μεταξύ άλλων στην έκθεση επισημαίνεται πως στην κατανομή της κατανάλωσης αερίου στις τελικές χρήσεις, «το δωδεκάμηνο του 2023, η μείωση της χρήσης αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 7.12 TWh περιόρισε και το μερίδιό της στις τελικές χρήσεις στο 67.8% (από 73.6% το δωδεκάμηνο του 2022).
»Αντίθετα, στη βιομηχανία σημειώθηκε σημαντική αύξηση, τόσο σε απόλυτη τιμή (+2.38 ΤWh) όσο και στο μερίδιο του συνόλου των τελικών χρήσεων.
»Ειδικότερα, για το 2023 η χρήση αερίου στη βιομηχανία αντιστοιχεί στο 10.2% της συνολικής χρήσης του αερίου, δηλαδή πέντε ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη σε σχέση με το 2022 (5%).
»Ελάχιστη ήταν η αύξηση του μεριδίου χρήσης στα δίκτυα το 2023 (22%), σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 (21.5%) αν και σε απόλυτες τιμές καταγράφεται σημαντική μείωση (-0.98 TWh)».
Το Green Tank επισημαίνει πως «το 2023 η κατανάλωση ορυκτού αερίου ήταν 50.91 ΤWh, μειωμένη κατά 10.1% σε σχέση με το 2022 και κατά 27.2% σε σχέση με το 2021, έτος έναρξης της ενεργειακής κρίσης.
»Η βιομηχανία εμφάνισε άνοδο το 2023, αυξάνοντας τη χρήση του αερίου κατά 84.7% σε σχέση με το 2022, ενώ στις άλλες δύο χρήσεις, δηλαδή τον ηλεκτρισμό και τα δίκτυα διανομής, καταγράφηκε μείωση κατά 17.1% και 8.1% αντίστοιχα».