Υπό κράτηση βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη ο ιδιοκτήτης του Chin Tchin Wine bar στο Μπορντό της Γαλλίας, με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν να είναι «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και «πώληση αλλοιωμένων ή τοξικών τροφίμων».
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μία Ελληνίδα που έφαγε σαρδέλες σε κονσέρβα, η οποία είχε επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης, στο εστιατόριο του, κατέληξε νεκρή ενώ άλλα δεκαπέντε άτομα αρρώστησαν.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα 20 Minutes η εισαγγελία του Μπορντό είχε «αμέσως» ξεκινήσει έρευνα με βασικές κατηγορίες «την ανθρωποκτονία από αμέλεια, τους τραυματισμούς από αμέλεια λόγω σκόπιμης μη συμμόρφωσης σε υποχρέωση προσοχής που επιβάλλεται από νόμο ή κανονισμό, την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής άλλων, την μη παροχή βοήθειας σε άτομο που κινδυνεύει και την πώληση αλλοιωμένων ή τοξικών τροφίμων» κ.α.
Οι αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων και οι τεχνικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν «καθώς και οι πολλαπλές και σχολαστικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Μπορντό» επέτρεψαν «να επισημανθούν διάφορες παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής από τον υπεύθυνο της επιχείρησης, ιδίως όσον αφορά την παρασκευή κονσερβοποιημένων προϊόντων βιοτεχνίας που πωλούνται σε πελάτες», δήλωσε η εισαγγελία του Μπορντό.
Οι ποινές που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις κυμαίνονται από δύο έως πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο από 45.000 έως 600.000 ευρώ.