Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκ νέου στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ελλάδα κατά τους περασμένους μήνες.
Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung (SZ) ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος εξηγεί πως, συγκριτικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, «το φαινόμενο από το οποίο θα υποφέρουν οι άνθρωποι στο μέλλον είναι η ζέστη».
Το σημαντικότερο απ’ όλα «είναι η προσαρμογή», μέσω της άμεσης λήψης μέτρων που θα προστατεύσουν τους ανθρώπους και θα μπορέσουν να σώσουν ζωές.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα επίπεδα που φτάνει ο υδράργυρος ιδίως στην Αθήνα είναι ανυπόφορα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου, για την πρωτεύουσα υπάρχει πλέον «μια εφαρμογή που σας λέει πώς να φτάσετε στον προορισμό σας με τον πιο υποφερτό τρόπο, κάτι σαν τους Χάρτες Google σε παραλλαγή για την υπερθέρμανση του πλανήτη […] Έτσι, μόλις εισαγάγετε τη διεύθυνση προορισμού, η εφαρμογή επιλέγει τη συντομότερη διαδρομή – και την πιο δροσερή».
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται και συνέντευξη του Βασίλη Αξιώτη, αντιδημάρχου Αθηναίων και αρμοδίου για τις αστικές υποδομές και το σχέδιο πόλεως.
«Ο μεγάλος φόβος του είναι το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αθήνα σε μια πόλη μόνο για τουρίστες.
»Πρώτον, επειδή η πόλη θα είναι πολύ ζεστή για να ζήσει κανείς εκεί το καλοκαίρι και δεύτερον, λόγω των Airbnb.
»Τα ενοίκια αυξάνονται στην Αθήνα, αυξάνονται πιο γρήγορα από τους μισθούς […] και οι τουρίστες παίρνουν τα διαμερίσματα που δεν μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν οι Έλληνες».
Έτσι, προκύπτει «το εφιαλτικό σενάριο μιας πόλης εγκαταλελειμμένης από τους κατοίκους της, πολύ ζεστής, πολύ ακριβής, τουλάχιστον για όσους δεν θα έχουν κλιματισμό στο σπίτι».
Αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών, «η Αθήνα διαθέτει πλέον ένα σύστημα προειδοποίησης για τους καύσωνες».
Την ίδια στιγμή, λαμβάνονται κι άλλα μέτρα για την πόλη, διαμορφώνονται «ειδικοί χώροι ως “στάσεις δροσιάς”, όπου υπάρχει δωρεάν κλιματισμός» και ο Δήμος φυτεύει «νέους χώρους πρασίνου μέσα στην τσιμεντένια ζούγκλα της Αθήνας, τα λεγόμενα “πάρκα τσέπης”.
»Αν υπάρχει κάτι που βοηθάει την πόλη, λέει ο Βασίλης Αξιώτης, είναι να φυτέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δέντρα».