Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε νέα δημοσκόπηση της YouGov. Το 77% δεν έχει δει τα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο.
«Γλυπτά του Παρθενώνα: Αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο» είναι ο τίτλος που έχει επιλέξει το BBC για τη μακροχρόνια διαμάχη.
Υπάρχουν πολλά να σχολιάσει κανείς σε αυτή τη πρόταση. Η επιλογή να αναφερθούν ως Γλυπτά και όχι ως Ελγίνεια, όπως συχνά θα παρατηρήσει κάποιος στα βρετανικά μέσα, μέχρι την ξεκάθαρη πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο.
Αφορμή στάθηκε μια νέα δημοσκόπηση του YouGov.
Έλαβαν μέρος σχεδόν 2.300 ενήλικοι Βρετανοί για λογαριασμό του Parthenon Project, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προσπαθεί να ανοίξει διόδους επικοινωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας.
Αντικατάσταση με άλλα αρχαιοελληνικά αριστουργήματα;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 64% των συμμετεχόντων επιθυμεί την επιστροφή.
Όμως με ένα «αγκάθι». Την προϋπόθεση, τα κενά των Γλυπτών να καλυφθούν από άλλα αρχαία ελληνικά αριστουργήματα, όπως για παράδειγμα «το προσωπείο του Αγαμέμνονα».
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού και πρώην Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Λόρδος Έντ Βέιζι έκανε λόγο για «ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αναδεικνύουν πως μια win-win πολιτιστική συνεργασία υποστηρίζεται από το βρετανικό λαό».
Οι δηλώσεις του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού παρόλα αυτά ήταν οι συνηθισμένες.
Επανέλαβε ότι το «Βρετανικό Μουσείο εδώ και γενιές φροντίζει τα Γλυπτά με εκατομμύρια κόσμου, κάθε χρόνο, να τα επισκέπτεται τελείως δωρεάν».
Παράλληλα υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με το νόμο, το μουσείο δεν μπορεί να παραχωρήσει τα εκθέματά του, εκτός από πολύ συγκεκριμένες και περιορισμένες περιπτώσεις» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει την εν λόγω νομοθεσία.
Η επιστροφή των Γλυπτών δεν θα βλάψει το Βρετανικό Μουσείο, λέει το 69%
Το Βρετανικό Μουσείο από την άλλη, εξέφρασε στο BBC την πεποίθηση ότι «μια μακροχρόνια συνεργασία θα πετύχαινε την ισορροπία, να μοιραζόμαστε τα σπουδαία εκθέματά μας με το διεθνές κοινό αλλά παράλληλα και στο να διατηρήσουμε τη φανταστική συλλογή μας».
Υποστηρικτική γραμμή της βρετανικής πλευράς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μεταξύ άλλων, είναι και η σημαντικότητα που έχουν στο μουσείο. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ως αριστουργήματα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκουν σε όλο τον κόσμο και η απομάκρυνσή τους θα μείωνε αυτόματα την σημαντικότητα του μουσείου και την επισκεψιμότητα.
Όμως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 77% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενώ ένα 69% πιστεύει ότι η απώλειά τους δεν θα βλάψει το Βρετανικό Μουσείο.
Να αναφερθεί ότι στη δημοσκόπηση δε διευκρινίστηκε η ιδιοκτησία των Γλυπτών, δηλαδή σε ποιον ανήκουν νομικά ακόμα και αν υπάρξει η περίπτωση της ανταλλαγής τους, οπού είναι και η ουσιαστική διαμάχη μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας.