Η χρονιά που πέρασε (2022) χαρακτηρίστηκε από πλήθος εκδηλώσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Εκδόσεις, εκδηλώσεις συλλόγων, επιστημονικά Συνέδρια.
Αυτό όμως που βγήκε ως συμπέρασμα είναι ότι 100 χρόνια μετά το τέλος των γεγονότων εκείνων, ο σύγχρονος ελληνισμός δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τι συνέβη ακριβώς, ποιες ήταν οι κύριες παράμετροι των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, γιατί υπήρξε η ήττα και η ολοκλήρωση της Μικρασιατικής Καταστροφής, ποιές οι ευθύνες των τότε πολιτικών δυνάμεων της εξουσίας αλλά και της όποιας αντιπολίτευσης, ποιο το ανθρώπινο κόστος εκείνης της Καταστροφής κλπ.
Το αβίαστο συμπέρασμα ενός παρατηρητή των συνεδρίων, των εκδηλώσεων των εκδόσεων, είναι ότι υπάρχουν πολλαπλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις κάποιες εκ των οποίων κινούνται σε ασύμβατους μεταξύ τους και αντιδιαμετρικούς κόσμους.
Σε μια προσπάθεια να βρεθούν κάποιες κοινές τομές των διαφορετικών σχολών, οργανώνεται την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, 7.00 μ.μ., στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς, μια συνάντηση ιστορικών με τίτλο:
«Ιστοριογραφικές προσεγγίσεις για την μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο σύγχρονο έθνος-κράτος, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή«.
Παίρνουν μέρος οι ιστορικοί: Αλέξης Αλεξανδρής, Σπύρος Πλουμίδης, Μιχάλης Λυμπεράτος, Ίρις Τζαχίλη, Βασίλης Μεϊχανετσίδης και Πέπη Ρηγοπούλου.
Συντονισμός: Βλάσης Αγτζίδης.
Η συνάντηση υποστηρίζεται από τις εφημερίδες «Ανατολή» και «Εύξεινος Πόντος» και το Ίδρυμα Δημήτρη Γληνού…
Η επιστημονική αυτή συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα Δροσίνη, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς (Αγ. Θεοδώρων και Δ. Κυριακού στο κέντρο της Κηφισιάς).