Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Βεργίνα, Καρυάτιδες, Κατερίνα Περιστέρη, Λίνα Μενδώνη, Μακεδονία, Μέγας Αλέξανδρος, Ολυμπιάδα Βασίλισσα της Μακεδονίας, Σέρρες, Τύμβος Καστά,
Με πολύ καθαρό τρόπο, η γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, περιέγραψε ότι ο τάφος στην Αμφίπολη ανήκει σε μέλος του Μακεδονικού Οίκου.
Δηλαδή είναι βασιλικός.
Με αφορμή την παρουσία της Περσεφόνης στο μονανικό ψηφιδωτό του τάφου η κυρία Μενδώνη τόνισε ότι “η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του “ενοίκου” του τάφου με τον Μακεδονικό Οίκο”.
Από την πλευρά της η Κατερίνα Περιστέρη τόνισε πως ο τάφος είναι ένα πραγματικά απίθανο ταφικό συγκρότημα και δήλωσε υπερήφανη και χαρούμενη βρέθηκε ολόκληρο το ψηφιδωτό, το οποίο, όπως επισήμανε “είναι μοναδικό στο είδος του και ταυτίζεται και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, με μια παράσταση μοναδική, με τον Ερμή Ψυχοπομπό, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη που πραγματικά είναι έργο μεγάλου καλλιτέχνη και σίγουρα αυτός είναι ένας τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας”.
Έχει μεγάλη αξία να διαβάσετε όλο το σχετικό απόσπασμα από την συνέντευξη τύπου και όσα ανέφερε η Λίνα Μενδώνη:
Βρίσκουμε την σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών.
Έχουμε και δεύτερη απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές. Οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία- κάθοδος στον Άδη-καθώς και με τις διονυσιακές τελετές.
Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών.
Σας θυμίζω την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τα κατάλοιπα της μάσκας που βρέθηκαν στα κατάλοιπα των οστών του Φιλίππου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν η μάσκα, την οποία φορούσε ο Φίλιππος στις ορφικές τελετές.
Επομένως, η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του ”ενοίκου” του τάφου με τον μακεδονικό οίκο. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός σε όλες τις εποχές.
Δείτε την αναπαράσταση της Περσεφόνης στον βασιλικό τάφο στην Βεργίνα