Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποκάλυψη στην Βεργίνα: Η άγνωστη – πιστή αμαζόνα του Φιλίππου

Αποκάλυψη στην Βεργίνα: Η άγνωστη – πιστή αμαζόνα του Φιλίππου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εντυπωσιακές ανακαλύψεις έκαναν οι αρχαιολόγοι και η επιστημονική ομάδα που μελέτησε σε βάθος ευρήματα που δεν είχαν είχαν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα.

Και οι νέες έρευνες στον «τάφο δύο» στην Βεργίνα επιβεβαιώνουν αλλά και ανατρέπουν δεδομένα.

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο ήταν η ανακάλυψη ότι ο Φίλιππος Β΄, ο πατέρας του Μέγα Αλέξανδρου, δεν ήταν κουτσός.

Πρόβλημα με τον πόδι της είχε η άγνωστη αμαζόνα που κηδεύτηκε μαζί του.

Ο ανθρωπολόγος Θόδωρος Ακρίτας μέλος της Διεπιστημονικής ομάδας που για τέσσερα χρόνια μελέτησε τον «τάφο δυο», μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης Τv 100 και τον Γιώργο Ροδάκογλου, εξήγησε πως, από ένα παθολογικό πρόβλημα των οστών έφτασαν στην ταυτοποίηση του περιεχομένου.

«Πολλές προηγούμενες θεωρίες για τον Φίλιππο τον Β πάνε περίπατο. Καταρχήν δεν βρέθηκε κανένας τραυματισμός γύρω από το μάτι που να δικαιολογεί τύφλωση όπως επίσης διαπιστώνουμε ότι ο Φίλιππος δεν ήταν ποτέ κουτσός” τόνισε ο Θόδωρος Ακρίτας.

“Ο νεκρός ήταν άνδρας, ηλικίας 45 περίπου ετών και είχε υποστεί τραύμα στο 4ο μετατάρσιο του αριστερού χεριού του ,όχι όμως και στα οστά του προσώπου του -πέριξ του ματιού, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την τυφλότητά του από τραύμα το οποίο όμως δεν έπληξε τα οστά” συμπλήρωσε ο γνωστός ανθρωπολόγος.

Επίσης αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από χρόνια ιγμορίτιδα και από χρόνια πλευρίτιδα.

Από τα οστεόφυτα παρατηρήθηκαν κατά τη μελέτη των οστών εκφυλιστικές αλλοιώσεις στα οστά της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που αποδίδεται στην έντονη ιππική δραστηριότητα του Φιλίππου.

Στους αυχενικούς σπονδύλους και τα οστά της ωμοπλάτης του βασιλιά Φιλίππου εντοπίστηκαν κατά τη σάρωση από τον αξονικό τομογράφο, ίχνη χρυσού, κοντά στο κρανίο που ίσως ήταν από το χρυσό στεφάνι που έφερε και το οποίο πιθανόν να αλλοίωσε η πυρά.

Η Αμαζόνα του Φιλίππου Β΄

«Η νεκρή του προθαλάμου του ίδιου τάφου, είναι γυναίκα ηλικίας 30 περίπου ετών και υπέστη κι αυτή άμεση μεταθανάτια καύση, είχε κι αυτή στη διάρκεια της ζωής της έντονη ιππική δραστηριότητα και ήταν … ανάπηρη!” αποκάλυψε ο Θόδωρος Ακρίτας.

Η Σκύθισσα πολεμίστρια ήταν μια από τις επτά συζύγους του Φιλίππου του Β και ήταν η μόνη που τον ακολουθούσε σε όλες τους τις εκστρατείες.

“Εκτιμούμε ότι η γυναίκα θανατώθηκε μαζί ή αμέσως μετά την δολοφονία του Φιλίππου από τους αυλικούς που είχε βάλει η Ολυμπιάδα. Η αναπηρία της πιθανότατα προήλθε από κάταγμα της αριστερής κνήμης, γεγονός που αποκαλύψαμε από τις μετρήσεις των κνημίδων (η μία έχει 41,5 -35 και η δεύτερη 33,5-30 cm) . Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι κνημίδες δεν ανήκουν στο βασιλιά Φίλιππο στον οποίο είχαν αρχικά αποδοθεί, αλλά στην ανώνυμη Σκύθισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά της Σκυθίας Ατέα” εξήγησε ο καθηγητής.

“Από τον Ηρόδοτο ξέρουμε ότι ήταν η μόνη φυλή που χρησιμοποιούσε ιπποτοξότριες στους πολέμους. Το ποσοστό αυτό στον στρατό τους έφτανε το 25% .Ο πολεμικός οπλισμός της Σκύθισσας εντοπίσθηκε και σε άλλους 112 τάφους μεταξύ Ινδών και Δούναβη με τα ίδια όπλα που βρέθηκαν στο βασιλικό «τάφο δύο»” κατέληξε ο Θόδωρος Ακρίτας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η εφεύρεση του τροχού μάλλον συνέβη πριν 12.000 χρόνια

Πατέρας και γιος ανακάλυψαν σπάνια νομίσματα του 16ου αιώνα ανεκτίμητης αξίας

Τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 12 χιλιάδες χρόνια

Ο θρόνος του άνακτα

Ανακαλύφθηκαν αποσπάσματα από δύο χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr