Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Δέλτα, Μετάλλαξη Όμικρον, Παραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»,
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε μια ιδιαιτέρως δυσμενή πρόβλεψη, λέγοντας ότι οι θάνατοι από κορωνoϊό αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού και των πολλών νοσηλειών ασθενών με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι «Το τελευταίο διάστημα, έχουμε δει ότι οι ασθενείς με Δέλτα μένουν λίγο παραπάνω στις ΜΕΘ.
»Αυτό θα οδηγήσει περισσότερο σε υστέρηση του Συστήματος Υγείας και σε θανάτους.
»Ενώ από τις αρχές του χρόνου ουσιαστικά έχουμε αρχίσει την αποκλιμάκωση, βλέπουμε να υπάρχει κλιμάκωση στους θανάτους που θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου.
»Ο μέσος όρος των θανάτων σήμερα είναι 87 και μπορεί να φτάσει τους 93 την ημέρα και κάποιες ημέρες θα ξεπεράσουμε τους 100 νεκρούς ημερησίως».
Αναφερόμενος στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, ο καθηγητής σχολίασε ότι πηγαίνουμε σε αποκλιμάκωση, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του εμβολιασμού και την τρίτη δόση.
Και πρόσθεσε ότι «Το σημαντικό είναι οι σκληροί δείκτες και οι διασωληνώσεις.
»Οι δείκτες που αφορούν τη διασπορά έχουν νόημα γιατί αυτοί οδηγούν στην αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων.
»Αυτό το διάστημα περιορίσαμε τις κοινωνικές επαφές.
»Η αυξημένη τηλεργασία βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό».
Σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κοροναϊό, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο διάστημα παραμονής των ασθενών στις ΜΕΘ καθώς και στη μεγάλη διασπορά του ιού.
«Είναι λογικό αυτό που συμβαίνει και για να πάψει να συμβαίνει αυτό πρέπει να σταματήσουμε τη διασπορά».
Και όπως είπε, «είναι σημαντικό να προσέχουμε τριπλά στις κοινωνικές μας επαφές καθώς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς στις ηλικίες κάτω των 40 ετών».