Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Όμικρον, Παραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»,
Με δεδομένο το ποσοστό ανεμβολίαστων σε μεγάλες ηλικίες το ιικό φορτίο πλησιάζει σε διπλασιασμό στις 2 ημέρες και περίπου στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται πενταπλασιασμός κρουσμάτων και αποκλιμάκωση στη συνέχεια, ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ.
«Πραγματικά αναμένουμε πολύ μεγάλους αριθμούς σε ημέρα με ανάλογο αριθμό τεστ», επεσήμανε.
«Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω προσπάθεια πριν φτάσουμε να μιλάμε για lockdown, τόνισε ο καθηγητής, αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν και τα οποία χαρακτήρισε επιβραδυντικά της αυξητικής τάσης.
Πρόσθεσε ότι η αύξηση της τηλεργασίας άνω του 50% και η απολύμανση του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια.
Ξεκάθαρα τα ποσοστά δείχνουν τι πρέπει να γίνει, ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης συνοψίζοντας:
Στο 97% οι πιθανότητες να περάσει η μετάλλαξη Όμικρον ως απλή γρίπη με την τρίτη δόση.
Στο 91% οι πιθανότητες να αποτραπεί η μόλυνση για τριπλοεμβολιασμένους.
Χαμηλότερη η προστασία για εμβολιασμένους με δύο δόσεις ή άτομα που νόσησαν.
100% οι πιθανότητες μόλυνσης για τους ανεμβολίαστους.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε ήδη σε συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα για διαθεσιμότητα και ΜΕΘ και προσωπικού.
Είναι τρόποι να κερδίσουμε χρόνο για να μεγαλώσει το ποσοστό εμβολιασμού, από τα παιδιά μέχρι τους άνω των 60,προσθεσε ο καθηγητής.
Aπό την ίδια εκπομπή ο εντατικολόγος-αναισθησιολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ Γ. Ν. Λάρισας, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Απόστολος Κομνός, προειδοποίησε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τη μετάλλαξη Δέλτα και χαρακτήρισε αυτοκτονία την αποφυγή εμβολιασμού ειδικά σε μεγάλες ηλικίες.