Προς νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων οδεύει η χώρα μας, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα αγγίξουν τα 30.000 σήμερα Τετάρτη, αρκετά υψηλότερο από το χθεσινό (28/12) των 21.657 μολυσμένων.
Οι αριθμοί προκαλούν σοκ και αποτυπώνουν τη φρενήρη ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον και την ανικανότητα του καθεστώτος Μητσοτάκη και όλου του νεοφιλελεύθερου θιάσου τζιτζιφιόγκων της αυλής του.
Στο πλαίσιο αυτό, η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη θα θέσει σε ισχύ τα νέα μέτρα -σύμφωνα με πληροφορίες- από αύριο Πέμπτη (30/12), επισπεύδοντας την εφαρμογή τους.
Η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων θα συνεδριάσει στις 12.00, ενώ στις 15.00 το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης (29/12).
Στο τραπέζι έχουν πέσει διαφορετικές επιλογές για το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του κλάδου.
«Το σύστημα υγείας αντέχει» σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος με εικόνα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της εκστρατείας για την ανακοπή της πανδημίας.
Δηλαδή, μας μετέφερε την εικόνα μιας συζήτησης στις «Βερσαλλίες».
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωνε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μας φέρνει σε μια κατάσταση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν και οφείλουμε να παρέμβουμε αφού τα δεδομένα άλλαξαν.
Προφανώς και δεν λέει την αλήθεια. Είχαν προειδοποιηθεί και επέλεξαν να πάνε διακοπές και να λένε ψέματα στον λαό.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Μετά τον σοκαριστικό αριθμό των χθεσινών (28/12) κρουσμάτων του κορωνοϊού, τα νέα μέτρα φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν νωρίτερα, ενώ πλέον πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν σχετικά με το τι θα γίνει με τα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλεί «εθνικό ψεύτη», μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα (29/12), τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα μέτρα θα είναι λίγο – πολύ αυτά που γνωρίζαμε ότι θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουάριου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες τροποποιήσεις των μέτρων στα σχολεία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν κανονικά μετά τις διακοπές.
Όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου «πιθανολογώ [«πιθανολογεί», δηλαδή δεν ξέρει τι του γίνεται] ότι η επιτροπή στη συνεδρίασή της το μεσημέρι θα εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά νωρίτερα, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές στο ίδιο αυτό πλαίσιο, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας [ο ψέκας] στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά, ανάλογα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη διασπορά της Όμικρον στα μεγέθη που γνωρίζουμε.
[Όλο αυτό το είπες μόνος σου Γιαννάκη; Μπράβο Γιαννάκη].
»Οι τομείς εφαρμογής των μέτρων είναι αυτοί που γνωρίζουμε δε συζητάμε για κάτι παραπάνω».
Μην έχεις τόσες βεβαιότητες κ. Οικονόμου γιατί θα βρεθείς προ εκπλήξεων.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο Οικονόμου τόνισε ότι πρόθεση και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους.
Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφόρα τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε.
«Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να ατυχούμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικονόμου.
«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος με την Όμικρον να δείχνει τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες πιο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία».
«Δεν υπάρχει σήμερα κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου» σημείωσε πάντως.
Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δήλωσε ότι θα υπάρξουν οδηγίες και συστάσεις, αλλά ανέφερε ότι «πρέπει κάπου να βάλουμε στην εξίσωση και την κοινή λογική».
Επικαλούνται την «κοινή λογική» επειδή είναι ανίκανοι για «ορθό λόγο». Αλλά μάλλον πιο σίγουρο είναι ότι αγνοούν τη σημαίνει «κοινή λογική» [ΕΔΩ].
Τι λένε οι ειδικοί για τα σχολεία
«Αυτή η λοίμωξη είναι αερογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά.
»Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.
»Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση.
»Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Ο Τζανάκης τόνισε πως υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης:
«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εθνικό κίνδυνο. Πρέπει να σκεφτούμε ώριμα».
Επιπλέον, εξήγησε πως αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και ήρθε σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνει σε καραντίνα, αλλά οφείλει να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα στις επαφές του με ευάλωτα άτομα.
Εάν όμως εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές και να μην πάει στη δουλειά του, προκειμένου να μη μεταδώσει τον ιό.
Εάν από την άλλη είναι ανεμβολίαστος και έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα.
Ο Τζανάκης είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, μόλις πέντε ημέρες.
«Το να κλείσουμε τα σχολεία και την οικονομία είναι παράπλευρες απώλειες»
«Το να κλείσουμε τα σχολεία και την οικονομία είναι παράπλευρες απώλειες», σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής στη Β’ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και εξήγησε ότι άλλες χώρες δεν ανησυχούν γιατί έχουν δημιουργήσει αυτό το μαξιλάρι, ειδικά της τρίτης δόσης.
Βατόπουλος: «Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο»
Χθες (28/12), ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είχε σημειώσει για το ζήτημα των σχολείων –ερωτηθείς αν θα παραταθούν οι διακοπές κατά μια εβδομάδα– ότι θα εξεταστεί εκ νέου το επόμενο δεκαήμερο από την Επιτροπή.
Ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι, και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.
Διευκρίνισε ακόμα πως πλέον δεν έχουμε πολλά κρούσματα στις ηλικίες των μαθητών, αλλά των νέων ενήλικων από 18 έως 40 ετών.
«Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί (…) βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο» προειδοποίησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.