Ο Ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιούμης μίλησε στην ΕΡΤ για τη μετάλλαξη Όμικρον και τις ανησυχίες των επιστημόνων για το κατά πόσο τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί στα αεροδρόμια είναι διάτρητα.
«Εάν τυχόν αυτό το στέλεχος που απομονώθηκε στη Νότια Αφρική, και ήδη έχει διασπαρθεί και σε άλλες χώρες, έχει μια πιο ήπια κλινική διαδρομή τότε φοβάμαι ότι τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί από διάφορες χώρες στα αεροδρόμια, θα αποδειχθούν ότι είναι τελείως διάτρητα» ανέφερε ο κ. Κιούμης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ότι η ανησυχία είναι δεδομένη «καθώς και ο ΠΟΥ υιοθετεί την στάση ανησυχίας».
Υπενθυμίζοντας ότι ο κορωνοϊός έχει κάνει ένα σωρό μεταλλάξεις ο κ. Κιούμης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις των ιατρών στην Νότια Αφρική που τον απομόνωσαν, λέγοντας ότι φαίνεται ότι προκαλεί μια ήπια νόσηση.
Στάση αναμονής για την κάλυψη των εμβολίων
«Έχουμε ένα καλό και ένα κακό νέο και στη μέση αυτής της κατάστασης έχουμε τα εμβόλια για τα οποία δεν έχουμε στοιχεία για το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό λειτουργούν -έναντι της μετάλλαξης Όμικρον- και προσφέρουν προστασία» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις των εταιρειών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμός καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να προσέξουμε για να μη διασπείρουμε το φόβο και την αμφιβολία στον κόσμο που καλείται να κάνει την πρώτη ή την επαναληπτική δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο ο ιός θα διασπείρεται μέσα στην κοινότητα και όσο θα υπάρχει ένα μεγάλο ιικό φορτίο, σε παγκόσμια κλίμακα, τόσο ο ιός θα παίρνει καινούργιες ευκαιρίες να αθροίσει μεταλλάξεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στατιστικά δεν είναι πολύ πιθανό να αγριέψει και άλλο ο κορωνοϊός.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για υιοθέτηση αυστηρότερων υγειονομικών μέτρων στην κοινωνία εξέφρασε την άποψη ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος και αυτό θα προκαλέσει εκνευρισμό.