Για τα μέτρα που έχει λάβει και πρέπει να λάβει η Ελλάδα για τη νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα μίλησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως ανέφερε δεν υπάρχει λόγος για ένα καθολικό lockodown, ωστόσο δεν απέκλεισε τα τοπικά οριζόντια μέτρα.
Ακόμα αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με την παραλλαγή Όμικρον που απασχολεί έντονα το τελευταίο 24ωρο κυβερνήσεις και επιστημονική κοινότητα.
Ειδικότερα κληθείς να εκτιμήσει το γεγονός ότι η Pfizer ξεκίνησε έρευνα για την παραλλαγή Όμικρον, στον ANT1, έκρινε ότι «καλώς έκανε», σχολιάζοντας πως δεν ξέρουμε αν τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά στη νέα μετάλλαξη και υπενθυμίζοντας ότι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέτρεψε τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μελέτες.
«Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα κι όχι το πρόβλημα.
»Το πρόβλημα είναι ότι, το 6% των Αφρικανών έχουν εμβολιαστεί.
»Το να βρούμε το εμβόλιο είναι το εύκολο.
»Το ερώτημα είναι αν θα φτάνουν τα εμβόλια στην Αφρική ή μόνο στην Ευρώπη;
»Αυτό πρέπει να το απαντήσουν κυβερνήσεις και εταιρείες», τόνισε ο καθηγητής.
Σε ερώτημα σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων και των θυμάτων του κορωνοϊού, είπε πως «το γενικό lockdown είχε νόημα όταν δεν ξέρεις με τι έχεις να κάνεις.
»Τότε δεν είχαμε εμβόλια και προετοιμασμένο σύστημα υγείας, ούτε οι πολίτες δεν ήξεραν τι πρέπει να κάνουν.
»Τώρα απλά θα το μεταθέσουμε» και συμπλήρωσε πως αυτό που θα πρέπει πραγματικά να γίνει αυτήν τη στιγμή για να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας είναι να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου και να εμβολιαστούν εκείνοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
«Δεν προέχει ο πανικός να πάμε σε ένα lockdown, αλλά να πειστούν όσοι περισσότεροι συμπατριώτες μας να κάνουν την 3η δόση και το εμβόλιο», δήλωσε σχετικά και τόνισε ότι, «αν τα μέτρα τηρηθούν και δεν επηρεάσει νέα μετάλλαξη τη χώρα, η γνώμη μου είναι ότι, πιθανόν είναι να κάνουμε ανάσχεση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Δεν αποκλείω όμως τοπικά lockdown».
«Μεταδοτική η μετάλλαξη»
O Ηλίας Μόσιαλος μίλησε και στον ΣΚΑΪ και όπως εξήγησε, υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν την νέα παραλλαγή εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας για να αντιλαμβάνονται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού.
Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16.
Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορωνοϊού η οποία παρατηρήθηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στην Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Μποτσουάνα είναι πολύ μεταδοτική.
Ωστόσο, τόνισε πως οι νοτιοαφρικανικές Αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με τη νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με τη Δέλτα που είναι καλό.
«Θα φτάσει το εμβόλιο στην Αφρική και την Ασία ή θα κυνηγάμε νέες παραλλαγές συνέχεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μόσιαλος.
Παράλληλα, ανέφερε πως το 80% των ταυτοποιήσεων των μεταλλάξεων και των παραλλαγών έχει γίνει σε εργαστήρια της Αμερικής και της Ευρώπης και πως τώρα ήμασταν τυχεροί που έγινε στα εργαστήρια της Νότιας Αφρικής και δεν είχε προλάβει να επεκταθεί.
«Είναι πιθανό να υπήρχαν και άλλες που πέρασαν απαρατήρητες», είπε χαρακτηριστικά.