Διαβάστε σχετικά για Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Δέλτα,
Κανένα κρούσματα του βρετανικού στελέχους Άλφα του κορωνοϊού δεν ανιχνεύεται πλέον στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, δείχνει το τελευταίο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης.
Η επικράτηση του μεταδοτικού στελέχους Δέλτα που πρωτοεμφανίστηκε φέτος στην Ινδία είναι πλέον σχεδόν πλήρης.
Το στέλεχος Άλφα ανιχνεύεται πλέον μόνο σε δύο περιφέρειες: τη Θεσσαλία, όπου αντιστοιχεί στο 0,83% των κρουσμάτων που εξετάστηκαν το διάστημα 27 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου· και την Κεντρική Μακεδονία, όπου το Άλφα αφορά το 1,16% των κρουσμάτων.
Τα νούμερα αυτά βασίζονται σε 639 δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε το εν λόγω χρονικό διάστημα το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Από τον έλεγχο των 639 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 620 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC).
Εκ των 620 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Δέλτα.
Επιπλέον ανιχνεύθηκε 1 στέλεχος B.1.575.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 33.446 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.
Εξ αυτών 29.426 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.280 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Διαχρονικά, πάντως, το Άλφα είναι το στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος που προκάλεσε τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς αντιστοιχεί στο 52% των δειγμάτων που εξετάστηκαν από την αρχή της πανδημίας.
Το Δέλτα ακολουθεί με 34%, ωστόσο το ποσοστό είναι σίγουρο ότι θα ανέβει μετά την επικράτηση του στελέχους.