Πορτοφόλι το οποίο περιείχε 1.500 ευρώ βρήκε και παρέδωσε στις Αρχές ένας 30χρονος Έλληνας παλλινοστούντας από τη Συρία, ο οποίος καθημερινά, αναζητά μεροκάματο έξω από τον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, προκειμένου να στείλει χρήματα στην οικογένειά του.
Ο Κώστας Ψαράκης έχει έρθει στο Ρέθυμνο από το ελληνικό χωριό Χαμιντιέ της Συρίας.
Το χωριό Χαμιντιέ της Συρίας κατοικείται αποκλειστικά από Έλληνες μουσουλμάνους της Κρήτης.
Στη συγκεκριμένη κοινότητα όλοι έχουν ελληνική συνείδηση, όχι τουρκική.
Το «επίθετο» «Ψαράκης», είναι πολύ διαδεδομένο στη συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας και προκύπτει από την επαγγελματική δραστηριότητα των ανθρώπων της συγκεκριμένης κοινότητας, που είναι ψαράδες, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος έχει διεκδικήσει στο παρελθόν και έχει πετύχει αποζημιώσεις για Σύρους εργάτες, με την ιδιότητα του δικηγόρου.
Η Χαμιντιέ είναι μια πόλη στην παράκτια γραμμή της Συρίας, 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη χώρα του Λιβάνου.
Η πόλη ιδρύθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με ευθεία διαταγή του Τούρκου σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β’ γύρω στο 1897, προκειμένου να εξυπηρετήσει ως καταφύγιο για τους Μουσουλμάνους Κρητικούς, που εγκατέλειψαν την Κρήτη, όταν το νησί έπαψε να αποτελεί τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη φυλετική και θρησκευτική διένεξη μετά την αναχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Έχει πληθυσμό περίπου 8.000 κατοίκων, των οποίων η πλειοψηφία ακόμα μιλάει την κρητική διάλεκτο στην καθημερινότητά τους και διατηρούν τα ήθη και έθιμα της παλαιάς τους πατρίδας.
Όπως έχει γραφτεί, οι κάτοικοι με τα αραβικά έρχονται σε πρώτη επαφή στο σχολείο.
Η Τουρκία έχει επιχειρήσει πολλές φορές στο παρελθόν να «τουρκοποιήσει» τον συγκεκριμένο πληθυσμό.
Οι Χαμιντιανοί επιμένουν να δηλώνουν Έλληνες και έχουν αποκρούσει όλες τις τουρκικές προτάσεις να δηλώσουν ότι αποτελούν «τουρκική μειονότητα».
Η εγγύτητα της Κύπρου στη συριακή ακτή παρέχει μια πλούσια πηγή πολιτιστικής επαφής μέσω των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, των οποίων τα προγράμματα παίζουν ένα κεντρικό ρόλο στη βοήθεια των ελληνόφωνων κατοίκων του χωριού να διατηρήσουν τη γλώσσα τους.